Орест Сарматський

Тернопільщина вийшла у лідери з вирощування однієї із найдавніших їстівних рослин

8767564-18894 (Copy)

Минулого сезону вітчизняним аграріям вдалось зібрати 4,46 млн тонн сої. Хоча посівні площі й скоротилися до 1,73 млн га (на 13% менше, як у 2017 році) виробництво культури загалом по країні зросло на 14,4%. Цьому посприяло збільшення середньої врожайності до 2,58 т/га.

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті Державної служби статистики України.

- Найвищий середній показник врожайності культури зафіксовано на Херсонщині - 3,3 т/га, слідом йдуть Запорізька та Івано-Франківська області - 3,2 т/га. П’ятірку лідерів закривають господарства Тернопільської та Хмельницької областей, де середня врожайність сої у 2018 році становила 3,03 та 2,99 т/га відповідно, - йдеться у повідомленні.

Щодо валового збору сої, то минулого року її найбільше зібрали у господарствах Хмельницької, Полтавської, Житомирської, Херсонської та Київської областей.

Довідково: соя - однорічна трав'яниста культурна рослина родини бобових, зовні подібна до квасолі, одна з найдавніших їстівних культур. Походить з Південно-східної Азії, поширена в Китаї, Індонезії, Японії, США, Австралії, Кореї, на Далекому Сході Росії, в Україні - в Лісостепу і Степу. Насіння сої містить 35-45 % білків, 17-25 % жиру, 1-2 % лецитину, 5-6 % зольних речовин і вітамінів. З насіння виробляють борошно, олію, крупи, соєве молоко, сурогат кави тощо. Із зелених бобів - різноманітні страви, консерви. Використовують також на корм худобі. Крім того жом використовується для виробництва біопалива.

Фото: suragronom

Вибір читачів за тиждень

Відео