Віра Олександрович

Тернопільщина: виробники пива заплатили 100 тис. грн, а любителі хмільних напоїв – понад 37 млн грн

Алкоголь і тютюн

Від реалізації легального алкоголю та тютюну територіальні громади на Тернопільщині торік отримали більш як 106 млн грн. При цьому кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад.

Про це повідомили у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

– Суб’єкти господарювання з Тернопільщини сплатили до державного бюджету 15,8 млн грн акцизного податку, – каже начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина, – Сплата перевищила очікувані надходження на 7,4%. Відтак додатково скарбниця країни отримала 1,1 млн грн.

Найбільше акцизного податку сплатили з виробництва горілчаної продукції – 15,6 млн грн. Ще по 100 тис. грн - із виробництва спирту і пива.

– На території області у 2020-му провадили діяльність 7 підприємств, які є виробниками підакцизної продукції і сплачують «акциз» до держбюджету, – деталізує він. – Територіальні громади краю торік отримали 106,6 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що на 3,3 млн грн більше, ніж очікували. 

При цьому 35,1% складає податок з алкогольних напоїв, а це – 37,4 млн грн. Ще 50,5 млн грн (47,2%) отримали місцеві бюджети від реалізації тютюнових виробів, а 18,9 млн грн (17,7%) – пива.

– Хотів би наголосити, що фактично кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад, – констатує податківець. – Адже 5% від реалізованого алкоголю, тютюну і пива отримують місцеві бюджети.

До речі, за словами Михайла Яцини, на соціальні гарантії платники податків з Тернопільщини спрямували понад 4 млрд грн єдиного внеску. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео