Тернопільська обласна організація Аграрної партії вимагає від Міністерства юстиції відновити посвідчення права власності на нерухоме майно паперовим носієм державного взірця

Якщо поінформований міський житель має більше шансів захистити себе і свою власність від різних шахраїв, то, скажімо, сільська пенсіонерка, яка далека від комп’ютерних технологій, стає особливо вразливою у власних речових правах. Не менша небезпека чатує і на тих, хто володіє виробничими об’єктами, землею, має свою частку на корпоративні права у тому чи іншому бізнесі.

З першого січня 2016 року набула чинності нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження». За нею, наприклад, при спадкуванні майна громадянин уже не отримує звичного свідоцтва на фірмовому бланку з кількома ступенями захисту. Процедура обмежується занесенням інформації про нового власника в електронний реєстр. Це правило поширюється на всі види нерухомості: земля, квартири, будинковолодіння, виробнича нерухомість тощо.

Ніби все добре. Але саме звідси розпочинаються дивацтва. До цього часу невідомо, кому належить програмне забезпечення електронного реєстру. За часів юстиції Януковича загальноукраїнська інформаційна база була передана третім особам. Тепер при занесенні інформації до електронного реєстру у власника відсутні будь-які підтверджуючі документи. А так звана довідка, яку видають нотаріуси, не має ні фірмового бланку, ні печатки, ні підпису. Виходить, що це нікому не потрібний папірець, який навіть не можна пред'явити при укладанні договорів на отримання комунальних послуг, оренди, якщо йдеться про звичайні квартири або будинки.

Хтось може заперечити, чого, мовляв, Аграрна партія чинить опір новому? Все було б добре, якби не факти, які мають щонайменше остудити новаторів з нинішньої юстиції. Нещодавно екс-власник «Укргазбанку» зламав базу даних Міністерство юстиції заради землі на десятки мільйонів гривень. У цьому випадку правоохоронці запобігли афері. А хто буде перейматися можливими десятками, а то й сотнями афер навколо власності простих людей?

Більше того, ця дивна новація надала право нотаріусам та їх помічникам вчиняти дії поза територіальним фактором. Так може трапитися, що, приміром, нечесний на руку нотаріус з Луганської чи іншої області, або безіменний шахрай, зламавши ключ до електронної бази даних, зможе преспокійно вилучити інформацію про власника, внести виправлення на свою користь, змінити статутний фонд, місце юридичної адреси і т.д. І це при тому, що новела в законі не передбачає обов'язковості інформування власників майна щодо проведення змін у реєстрі, а звідси унеможливлюється звернення потерпілих до суду щодо захисту своїх прав. Збільшиться число рейдерських захоплень виробничих об'єктів.

Обласна організація Аграрної партії підтримує необхідність проведення реформ в Україні, але не ціною збільшення ризиків для власників нерухомості. Бо, окрім іншого, з часом це може стати й елементом великих маніпуляцій після запровадження ринку землі в Україні. Той чи інший селянин в один прекрасний день може несподівано дізнатися, що він уже не власник земельного паю, а фермер втратив свою господарку.

Вимога тернопільських аграрних партійців до Міністерства юстиції проста: разом з функціонуванням електронного реєстру права власності на нерухоме майно цю дію необхідно обов'язково посвідчувати паперовим носієм державного взірця.


 


 

Вибір читачів за тиждень

Відео