Оксана Бучко

Тернопільські діти отримають більше захисту прав

-2-34bo3pce7bdbx5wvhnmxvu

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» вступає в дію сьогодні, 28 серпня. А це означає, збільшення мінімальної суми аліментів на утримання дитини. Відтепер тернополяни у таких випадках платитимуть 1559 гривень – для дітей до 6 років та 1944 гривень – для дітей віком від 6 до 19 років.

Неплатників аліментів чекає ряд штрафних санкцій. При несплаті аліментів більше 1 року – штраф становитиме від 20% до 50% від суми боргу, якщо понад 2 роки – 30 %, 3 роки і більше – 50 %.

У разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, через що виникла заборгованість, розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання – це тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

У випадках, коли один із батьків ухиляється від сплати аліментів дітям з інвалідністю або важкохворим дітям протягом трьох місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Також такі боржники можуть позбутися права користуватися автомобілем, виїжджати за кордон, користуватися зброєю, полювати.

У випадках, якщо неплатник аліментів уже виконав суспільно корисні роботи, проте повторно протягом наступних 2 місяців продовжує не сплачувати аліменти щодо утримання дитини буде виконувати суспільно корисні роботи на строк від 240 до 360 годин.

Про виїзд за кордон той з батьків, з котрим проживає дитина, інформує іншого рекомендованим листом. Такий виїзд дозволили на термін не більше одного місяця. Мета поїздки – лікування, навчання, участь дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном.

Нагадуємо, що Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео