Орест Сарматський

Тернопільські поля стали полігоном нових агротехнологій (фоторепортаж)

dsc05110

ІІ -й Західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи та цукрового буряка відбувся на демонстраційних полях компанії “Агропродсервіс” в селі Настасів Тернопільського району .

Як вже повідомляв «Терен», напередодні на плантаціях «Агрпродсервісу» комбайни одночасно збирали понад сто різних гібридів кукурудзи та цукрових буряків, висіяних на дослідних ділянках найбільшими вітчизняними і зарубіжними насіннєвими компаніями.

dsc05131
dsc05131

dsc05144
dsc05144

dsc05174
dsc05174

Директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, звертаючись до керівників і агрономів господарств, представників 15 вітчизняних і зарубіжних компаній, які мають в тут свої демонстраційні поля нагадав, що торік на дослідних ділянках поля 11 компаній-виробників та постачальників насіннєвого матеріалу висіяли 135 гібридів кукурудзи. Тоді під час збирання цієї сільгоспкультури, ставилося завдання визначити найефективніші гібриди кукурудзи за урожайністю, стійкістю до хвороб та  посухи.

- Такий своєрідний чемпіонат проводимо і цього року. Зрештою, про якогось абсолютного «чемпіона» не йдеться. Головне – щоб ви подивилися як умовах, які склалися цього року, повелися ті чи інші гібриди кукурудзи та цукрового буряка. Цього року висіяли понад 160 гібридів кукурудзи, залишилося до збирання десь біля 130. Усього в компанії цього року було засіяно кукурудзу на понад семи тисячах гектарів, цукрових буряків – майже на 4 тисячах гектарів. Гібридів цукрового буряка у нас до сорока видів , то зараз маємо можливість перевірити, які з них дали кращу врожайність, цукристість, - сказав Андрій Баран.

 

dsc05107
dsc05107

Він підкреслив, що зрозуміло, щороку кожна фірма збирає врожай і, напевно, не всі могли знати реальну картину щодо врожайності.

Тобто, йдеться про те, що спеціалісти були змушені довіряти даним, які їм наводили окремі насіннєві фірми. І ось, заради об’єктивності цього процесу, а ще – для ділового спілкування аграріїв, представників фірм - постачальників зерна кукурудзи, насіння цукрового буряка, міндобрив, техніки і організовано такий захід. Це все дозволяє фахівцям проаналізувати, як відреагував той чи інший сорт на конкретні кліматичні умови, які були цього року на полях «Агропродсервісу», що біля Настасова. Тобто, мова про те, щоб фахівці вже самі, дізнавшись результати цього збирання врожаю, пізніше зробили висновок і придбали ті чи інші сорти.

І ось, звучить команда і комбайни почали заїжджати у загінки, збираючи кукурудзу, цукровий буряк. На кожній із ділянок заздалегідь було розташовано польові електронні ваги і після розвантаження обмолоченої кукурудзи та викопаного цукрового буряка, автомашини заїжджали на ці ваги і дані з них через службу підтримки оперативно виводилися на величезний екран, розташований в одному із наметів. За цим процесом можна було спостерігати і в Інтернеті. На електронне табло також поступали дані із лабораторії, де проводилися аналізи певних сортів гібридів кукурудзи і цукрових буряків.

dsc05126
dsc05126

dsc05127
dsc05127

dsc05130
dsc05130

dsc05138
dsc05138

Поки комбайни працюють, звертаюсь до торгового представника компанії «Агроскоп Інтернешнл» Олега Танасевича.

- Пане Олеже, бачив Вас тут, на полях «Агропродсервісу», під час минулорічного чемпіонату, коли комбайни збирали кукурудзу і нині Ви теж тут. Отже, співпраця із цією компанією триває?

- Так, більше того, наше співробітництво із «Агропродсервісом» продовжується вже понад десять років і, сподіваюся, воно триватиме й надалі, бо це надійний, серйозний партнер. Наша ж компанія «Агроскоп» представляє топових виробників засобів захисту рослин і насіння – «Байєр», «Сенгенту», «Піонер», «Монсанто» та інших. Ще два роки тому «Агроскоп» увійшов до складу групи компаній «Origin Enterprises», яка є лідером у сфері агротехнологій, здійснює свою діяльність на території Ірландії, Великобританії, Польщі та України.

- Що це дало компанії, яку Ви тут презентуєте?

- Завдяки цьому ми отримали прямий доступ до найсучасніших розробок у сфері аграрного інтелекту, тим самим значно розширивши свої можливості у постачанні стратегічних ресурсів та технологій, які підтримують стабільність та прибутковість сільгоспвиробників України. Саме продукцію згаданих компаній  і поставляємо в «Агропродсервіс».

- Йдеться тільки про постачання засобів захисту рослин та насіння?

- Ні, звичайно. Крім продукції, ми їм подаємо готове оптимальне рішення, яке готуємо разом із агрономами корпорації, рішення, котре могло б дати ефективний результат за тих чи інших умов.

Фахівці компанії з передовими знаннями у аграрній сфері завжди поруч з аграріями із «Агропродсервісу» під час надання  технологічного супроводу протягом всього періоду вирощування врожаю.

- Таке спілкування із фахівцями на місцях триває тільки у період вирощування врожаю?

- Ні, зрозуміло. Ми маємо демонстраційні агроцентри, де агрономи та фермери можуть відвідувати практичні семінари щодо технологій вирощування сільськогосподарських культур із застосуванням сучасних засобів захисту рослин та поділитися досвідом зі своїми колегами з різних куточків України. На сьогодні такі агроцентри діють на сході України, у Львівській та Тернопільській областях, зокрема, на полях «Агропродсервісу»

- Що дає компанії, яку Ви тут представляєте, така безпосередня співпраця із аграріями, зокрема, із фахівцями з компанії «Агропродсервіс»?

- Ми завжди виходимо із того, щоб скрізь і у всьому тримати марку найефективнішої компанії, компанії-новатора, головною метою якого є підвищення ефективності виробничих процесів у сільському господарстві, Йдеться, насамперед, про втілення прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Це дозволяє партнерам компанії отримувати стабільні прибуткові врожаї, водночас забезпечуючи дбайливе ставлення до землі та навколишнього середовища. А стратегією «Агроскоп Інтернешнл» є отримання можливостей для збільшення технологічного обміну в сфері сільськогосподарських рішень та технологій вирощування задля  стабільного розвитку сільськогосподарських підприємств. Наші клієнти, в тому числі із «Агропродсервісу», мають доступ до усіх інноваційних рішень, які необхідні для задоволення вимог виробництва у найбільш раціональний та прибутковий шлях, - розповів Олег Танасевич.

dsc05154
dsc05154

dsc05139
dsc05139

dsc05161
dsc05161

Біля флагштоку із написом «Монсанто» бачу групу людей, які стоять навколо чоловіка, що жваво щось розповідає. Підходжу ближче.

Олександр Цвігун, керівник з продажів насіння кукурудзи та ріпаку в Західній Україні компанії «Монсанто» каже, що на такому чемпіонаті він разом із своїми колегами  вже вдруге.

- Хотіли би подякувати керівництву корпорації «Агропродсервіс» і за запрошення приїхати сюди, і за можливість представляти наші продукти на такому солідному зібранні аграріїв. Я якраз тут розмовляю із фахівцями про те, що важливо сповна реалізувати потенціал насіння гібридів кукурудзи.  Адже генетичний потенціал гібридів кукурудзи закладено в насінні, але його реалізація значною мірою залежить від прийняття правильних рішень щодо позиціонування та ефективного технологічного супроводу. Вибір оптимальних термінів сівби та глибини посіву може бути вирішальним у процесі формування максимально продуктивних параметрів врожаю. Саме створення оптимальних умов стартового росту за будь-яких обставин формує надійне підґрунтя майбутнього врожаю. У чому, думаю, ми переконаємось, коли побачимо кінцеві підсумку сьогоднішнього збирання кукурудзи, - сказав Олександр Цвігун.

 

dsc05149
dsc05149

А ось регіональний представник компанії SAATBAU Ярослав Галицький, розповів, що фірма, яку він презентує на полях «Агропродсервісу», вже четвертий рік на українському ринку.

- Основна діяльність нашої компанії - це селекція та насінництво. Селекційні станції знаходяться в Австрії, Німеччині, Франції та Чилі. Крім України, дочірні підприємства компанії SAATBAU знаходяться в Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Створені вони спеціально для просування наших сортів та гібридів в зазначених країнах. Наша робота полягає у виведенні гібридів кукурудзи, сортів озимої та ярої пшениці, озимого та ярого ячменю, озимого та ярого ріпаку, гороху, сої та багатьох інших культур. Вважаємо своїм головним зобов’язанням перед сільським господарством - виробництво високоякісного насіння, що відрізняється своєю чистотою, високою якістю і ефективною схожістю. Під час виробництва насіння ми використовуємо сучасне обладнання з високою виробничою потужністю. На сьогоднішній день маємо 10 сучасних насіннєвих заводів, розташованих в Європі. Співпрацюючи із «Агропродсервісом», бачимо, що наша мета - дати місцевим аграріям впевненість у завтрашньому дні і забезпечити високими врожаями, завдяки нашим сортам, набирає реальних обрисів, - переконаний Олександр Цвігун.

dsc05179
dsc05179

 

dsc05151
dsc05151

А тим часом – на екрані, біля якого зібралося чимало учасників сьогоднішньої події, висвітлюються остаточні результати нинішнього збирання гібридів кукурудзи та цукрових буряків.

З огляду на те, що ця інформація досить обширна, бажаючі ознайомитися з нею можуть знайти її на сторінці:  novezernyatko.com.ua.

dsc05156
dsc05156

Але, як зазначив наприкінці проведення ІІ –го Західноукраїнського чемпіонату на кращий гібрид кукурудзи та цукрового буряка директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, не потрібно буквально, без певного аналізу, сприймати таку інформацію. Адже у кожного господарства – свої ґрунти, свої підходи до обробітку, зрештою, погодні умови теж в межах однієї області часто відрізняються температурним режимом, вологістю. Тому отримана інформація – це тільки підстава для подальшого аналізу безпосередньо у самих господарствах після проведення такого чемпіонату на кращий гібрид кукурудзи чи цукрових буряків. Тож кожен із сортів, які апробовували на дослідних ділянках «Агропродсервісу» має свої переваги, і особливості у залежності від перелічених передумов.

dsc05180
dsc05180

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео