Тамара Коблик

Тернопільські сапери обстежили понад 500 гектарів деокупованих територій

Наші фахівці вже виявили, вилучили та знешкодили близько 9 тисяч боєприпасів

На звільнених від російських окупантів територіях України триває робота з гуманітарного розмінування. Тернопільські рятувальники активно долучаються до знешкодження боєприпасів на деокупованих територіях. Про це розповіли у пресслужбі ДСНС України у Тернопільській області.

Основні забруднені регіони - Донецька, Запорізька, Миколаївська, Харківська та Херсонська області. Схід України є одним із найбільш забруднених регіонів у світі, де наразі неможливо провести інспектування та розмінування територій через окупацію. І тільки після повної деокупації цих територій можливо буде оцінити і зрозуміти реальні масштаби забруднення.

Як прогнозують піротехніки, що у разі залучення 5 тисяч саперів, які будуть повністю укомплектовані сучасними засобами, розмінування забруднених територій України може тривати десятки років, щоб вивільнити державу від вибухонебезпечних предметів.

З початку повномасштабної війни Тернопільські сапери здійснили близько 500 виїздів та провели обстеження близько 520 га деокупованих територій Київщини, Харківщини та Херсонщини. Виявили, вилучили та знешкодили близько 9 тисяч одиниць боєприпасів.

У цей час група піротехніків Тернопільщини очищають землі Херсонщини у складі 5 осіб та 2 од. техніки. А в Тернопільській області на ротацію чекають ще два відділення, щоб замінити наших саперів, дати їм відпочити.

Робота піротехніків дуже небезпечна, щодня вони балансують між життям і смертю. Тому бажаємо нашим відданим героям бути обережними й уважними. Та завжди повертатись додому цілими і неушкодженими.

Фото ДСНС

Вибір читачів за тиждень

Відео