Оксана Мацьопа

Безоплатне харчування для учнів 1-4 класів: як це працюватиме у школах Тернополя

Наразі тривають підготовчі заходи, щоб запустити програму якнайшвидше, повідомили у Тернопільській міськраді

Учні 1-4 класів у школах Тернополя отримуватимуть безкоштовне харчування завдяки субвенціям з державного та місцевого бюджетів. Про це повідомили у міській раді. Наразі тривають підготовчі заходи, щоб запустити програму якнайшвидше.

Ця ініціатива фінансуватиметься за рахунок 9,9 млн грн з місцевого бюджету та понад 23 млн грн субвенції із державного бюджету.

Державна підтримка стала можливою після ухвалення урядом постанови 4 жовтня, яка передбачає виділення 2 мільярдів гривень на забезпечення харчування учнів початкових класів по всій країні. Тепер всі учні 1-4 класів отримуватимуть безоплатне харчування незалежно від їх належності до пільгових категорій.

Як працювала система раніше

До впровадження цієї ініціативи безоплатне харчування надавалось лише учням, які належать до пільгових категорій, і фінансувалося виключно з місцевих бюджетів. У деяких громадах могло застосовуватися часткове співфінансування, залежно від можливостей бюджету громади. Тепер держава взяла на себе обов’язок покрити витрати на харчування всіх учнів початкової школи.

Переваги нововведення

Надання субвенцій на рівні держави сприятиме поліпшенню якості харчування у шкільних їдальнях, формуванню здорових харчових звичок з раннього віку та зниженню фінансового навантаження на місцеві бюджети. Окрім цього, очікується, що новий формат харчування зменшить рівень стресу серед дітей та позитивно вплине на їхній фізичний розвиток. Дату початку безкоштовного харчування в Тернополі повідомлять повідомлено додатково.

Відповіді на найпоширеніші питання на цю тему дали на сайті Міністерства освіти і науки України. 

Фото з відкритих джерел і Міністерства Освіти і науки України

Вибір читачів за тиждень

Відео