Оксана Бучко

Тернопільські спортсмени можуть залишитись без кваліфікованих медичних оглядів

photo_2021-10-01_14-08-31-700x466

Федерація легкої атлетики Тернопільської області б’є на сполох та звертає увагу керівників обласних структур і підрозділів, тренерів-викладачів, спортсменів та їхніх батьків на ймовірність залишитись без кваліфікованих медичних оглядів. Адже працівникам єдиного закладу лікарсько-фізкультурної служби області – Тернопільського обласного диспансеру - затримують виплату зарплат через брак фінансування з державного бюджету. Як інформує керівник цього закладу Ігор Костів, проблему вдається частково вирішити за  рахунок коштів обласного бюджету. 

- У диспансері обслуговуються близько 5 тисяч наших спортсменів: від  учнів ДЮСШ, ШВСМ, спортивних клубів до  збірників області, - пишуть у групі федерації. - Працівники закладу протягом чотирьох місяців  не отримують заробітну плату. Якщо надалі почнуть звільнятися спортивні лікарі диспансеру, наші спортсмени залишаться без кваліфікованої допомоги та медоглядів, без чого  неможливо буде  приймати участь в чемпіонатах України. Тому закликаємо владу захистити Тернопільський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер від знищення.

Як розповідає директор закладу Ігор Костів, який очолює його протягом року, з державного бюджету у 2021 році поступило фінансування лише у сумі 2 млн грн із 5 млн грн потрібних. 

- Ми зекономили 1 млн грн за рахунок відпусток за власний рахунок і скорочення штату, - розповів Ігор Костів. - Але це призводить до погіршення умов перевірки стану здоров’я спортсменів. Адже у нашому закладі була можливість комплексно пройти медогляд у кваліфікованих спеціалістів. Якщо потрібно добирати послуги за його межами, то можуть бути певні неточності. Також у заклад приходять перевірити можливості багато дітей із ДЮСШ та інших спортивних секцій. Вони відчувають себе у нас учасниками спортивного процесу. Якщо потрібно буде ще йти у лікарню, бо в нашому закладі неповний спектр послуг через проблеми із фінансуванням,  це буде  інша атмосфера, діти відчують себе пацієнтами під час лікування. 

Диспансерне обстеження на сьогодні вважають найбільш сучасною формою лікарського контролю спортсменів та осіб, що займаються фізичною культурою і спортом. У закладі спортсмени проходять огляди вузьких спеціалістів - ортопеда, невролога, офтальмолога, кардіолога, лора, стоматолога. Також тут наявна функціональна діагностика, УЗД-діагностика, лабораторія (загальний аналіз крові, біохімія крові, загальний аналіз сечі), фізіотерапія, масаж, лікувальна фізкультура. Після усіх оглядів і процедур проводять зважування, вимірювання росту та динамометрію (визначення м’язової сили кисті, - прим. авт.). Тож комплексно і оперативно спортсмени можуть отримати висновок щодо своїх можливостей та зрозуміти, які навантаження є допустимими на даний момент та чи тимчасово не протипоказано участь у змаганнях.

Pasted into Тернопільські спортсмени можуть залишитись без кваліфікованих медичних оглядів
Pasted into Тернопільські спортсмени можуть залишитись без кваліфікованих медичних оглядів

- Ми плануємо укласти договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ), щоб отримувати фінансування згідно з вимогами реформи. Ця процедура вимагає ще деякого часу. І протягом такого періоду потрібна певна підтримка, - зауважує директор закладу.

Тож керівництво звернулось до обласної ради, яка на сесії 10 листопада виділила певні кошти закладам, у яких є заборгованість.

- Цими коштами покриємо частину витрат на зарплати до кінця року. Іншу частину будемо заробляти самостійно. Ми укладаємо договори зі спортивними організаціями ОТГ області, яким надаємо послуги напередодні, під час та після змагань, - додає Ігор Костів. 

До слова, спеціалізовані медзаклади отримують підтримку НСЗУ за умови укладення договорів. Західний міжрегіональний департамент опікується 476 спеціалізованими закладами охорони здоров’я у Львівській, Рівненській, Волинській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.  Як відомо, з квітня 2020 року такі медзаклади даного регіону отримали понад 7,2 млрд грн. 

Спеціалізовані медичні заклади у Тернопільській області, які уклали договори із НСЗУ, можна переглянути ТУТ.

Фото закладу

Вибір читачів за тиждень

Відео