Тернопільські школярі можуть скачувати електронні підручники

П’ятикілограмові рюкзаки, напхані підручниками, – страшний сон батьків маленьких школярів. Як розвантажити спини малечі придумали у тернопільській школі №19.

Її учні можуть завантажити підручники на свій планшет чи смартфон прямо у шкільному коридорі. Достатньо лише мати програму для зчитування QR-коду.

Вчитель основ економіки школи №19 і керівник проекту із впровадження електронних підручників у Тернополі Сергій Антонюк каже, що школярів хотіли навчити користуватись ґаджетами не лише для гри:

–  Учні з першого класу втомлюються від носіння підручників. Чи не кожен має смартфон, тож ми подумали чому б не допомогти їм. Дитина може, наприклад, залишити книги в школі, а вдома робити завдання з електронної версії. Або навпаки, якщо дозволить вчитель, користуватись на уроці.

Разом із благодійним фондом «Magneticone» Сергій Антонюк розпочав роботу на розвантаженням учнівських ранців близько року назад.

–   У листопаді розпочали формувати електронну базу книг. Після того пілотний проект стендів із QR-кодами підручників встановили у п’яти школах Тернополя. З травня минулого навчального семестру відслідковували зацікавлення учнів. У вересні стенди із кодами встановили вже в усіх школах міста, – розповідає Сергій Антонюк.

Стенд для завантаження виглядає так: зображення обкладинки підручника плюс код. Керівництво шкіл саме вирішувало де повісити стенд: у дев’ятнадцятій він знаходиться у вестибюлі.

–  Ми зробили так, щоб смартфон, зчитавши код, одразу завантажував книгу. Основна вимога – підключення до інтернету. Зрештою, ті програми, які використовують QR-код, можуть запам’ятовувати розташування інформації, а при доступі до мережі завантаження продовжиться, – додає Сергій Антонюк.

Аби дізнатися про те, чи цікавляться школярі проектом, кожен QR-код відслідковується. Організатори бачать скільки є завантаження кожної книги. Так, станом на 4 вересня їх було понад 300.

–        Ми врахували  і те, що школи можуть використовувати різні підручники. Взяли всі книги, які рекомендовані для використання Міносвіти. З кожного предмету є по 3-4 автори. Звісно, виникає багато запитань щодо дотримання авторських прав. На сайті благодійного фонду «Magneticone» та на сторінках у соцмережах ми зазначили нашу відповідальність перед авторами. Проект не претендує на одержання прибутку, оскільки ці підручники і так даються безкоштовно дітям. Якщо хтось звернеться, ми готові вибачитись і видалити підручник з бази, – пояснює Сергій Антонюк.

Джерело: beztaby.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео