Тернопільські єгері готові дати відсіч браконьєрам із високотехнічними засобами

14 листопада розпочинається сезон полювання на диких парнокопитних, 15-го – на хутрових звірів. Напередодні мисливствознавці і єгері служби державних підприємств Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства радились, як підготуватись до цих подій.

Йшлося, зокрема, налагодження системи суворої звітності й контролю відстрільних контрольних карток та інформації, занесеної в них, їх номерів і пропускної спроможності, а також журналів реєстрації ліцензій. Аналізували на нараді й діяльність єгерських служб, основною роботою яких є виявлення порушень мисливського законодавства і складення протоколів на порушників правил полювання. 

Головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Микола Слюсаревський зазначив, що через воєнні дії на сході країни почастішали випадки застосування браконьєрами високотехнічних засобів (приладів нічного бачення, карабінів, глушників) для добування звіра. Тож районні мисливствознавці мають бути рушійною силою з охорони державного мисливського фонду і боротьбі з браконьєрством. За словами Слюсаревського, єгерський ресурс використовується недостатньо. На Тернопільщині є 108 єгерів із працівників державних підприємств та районних організацій УТМР та інших користувачів, основним завданням яких є охорона мисливських угідь області. Ефективними у розкритті порушень мисливського законодавства мають бути й рейдові групи державних підприємств ТОУЛМГ.

Микола Слюсаревський наголосив, що під час рейдів особливу увагу потрібно звертати на пропускну спроможність та номери відстрільних контрольних карток, наявних у мисливців. Це дасть змогу додатково проконтролювати та виявити порушення у перевищенні пропускної спроможності на добування мисливської дичини. Також при перевірці мисливських документів в угіддях під час полювання мисливствознавці мають перевіряти вихід мисливця у мисливські угіддя та результат полювання, який вноситься у контрольну картку обліку добутої дичини. Прес-служба управління зазначає: норма добування зайця на цьогорічний сезон полювання на хутрових звірів становить одну особину на мисливця. Картка відстрілу хутрового звіра є незаконною, якщо вона є поза нормою.

«Це дозвіл на незаконне позбавлення життя тварини, яке карається законом», - резюмував Микола Слюсаревський.

Головний мисливствознавець Андрій Барабаш додав: якщо у лісі є звір, то там обов’язково є браконьєр, тож рейдові групи мають посилено проводити роботу у цій площині і своєчасно реагувати на незаконне полювання, заздалегідь попереджуючи його.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео