Тамара Коблик

Тернопільський хірург провів операцію з віртуальним асистентом (фото, відео)

Хірург оперував разом з колегою з лікарні «Феофанія», використовуючи пристрій доповненої реальності

Телемедицина в дії: хірурги Тернопільської обласної клінічної лікарні оперують з використанням пристрою доповненої реальності. Про це повідомили на сторінці Тернопільської обласної клінічної лікарні.

Такий новітній підхід в оперуванні використав завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії, лікар-хірург серцево-судинний Богдан Маслій. Він провів ендоваскулярну операцію на судинах нижніх кінцівок пацієнтці з віртуальною асистенцією в реальному часі із керівником центру невідкладної та інтервенційної кардіорадіології лікарні «Феофанія» Святославом Денисовим.

Як відбувається процес?

Лікар-хірург оперує, використовуючи пристрій доповненої реальності, який облаштований камерою та мікрофоном. Це дозволяє передавати картинку та звук для фахівця, який знаходиться по той бік екрану і може перебувати в будь-якій точці світу, чути його та з ним консультуватися. Зв'язок відбувається через спеціальне програмне забезпечення.

Чи зручно оперувати за допомогою такої технології?

Досить зручно. Мій колега міг добре бачити і чути, що я роблю, спілкуватися зі мною, підказувати. Завдяки телемедичному обладнанні компанії RealWear, Inc RealWear тепер можна легко й ефективно отримати консультації фахівців з усього світу. Вдячний нашим спонсорам які надали цей прилад. Ми будемо раді використовувати його на благо наших пацієнтів, – додає Богдан Маслій.

Фото і відео обласної клінічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео