Тамара Коблик

Трансплантолог зі світовим ім'ям провів пересадку нирки жителю Тернопільщини (фото)

Родичі 61-річної жінки з Львівщини, яка померла від інсульту, дали дозвіл на донорство. Це і врятувало життя нашому земляку, який вже понад 5 років перебував на гемодіалізі

Львівські трансплантологи провели три пересадки нирок спільно зі спеціалістом світового рівня, трансплантологом Робертом Монтгомері. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Роберт Монтгомері очолює Інститут трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету, де тільки у 2021 році пересадили 3250 органів. Загалом за свою лікарську практику професор пересадив понад дві тисячі нирок.

Роберт Монтгомері

Під час візиту у Львів він консультував українських спеціалістів, ділився практичним досвідом та взяв участь у пересадці трьох нирок, які виконувала команда львівських трансплантологів з Першого медичного об'єднання Львова.

В перший операційний день провели родинну трансплантацію. 52-річна мама віддала нирку своєму 30-річному синові. Молодий чоловік хворів на хронічний гломерунонефрит. На діалізі був останні 6 місяців.

В другий операційний день відбулася трансплантація від померлого донора. Ним стала 61-річна жінка зі Львівщини з важким інсультом. Згоду на донорство органів надали родичі.

Одну нирку пересадили 43-річній жінці з Макіївки, що на Донеччині, у якої минулого року відмовили нирки. Відтоді вона перебувала на гемодіалізі. На лист очікування стала у березні цього року, а вже у травні отримала рятівний орган.

Другу нирку отримав 40-річний чоловік з Тернопільської області з хронічним гломерунонефритом, що перебував на гемодіалізі більше 5 років.

Професор Монтгомері прилетів зі США. Там він очолює Інститут трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету, де лише торік пересадили 3 250 органів. І перша ксенотрансплантація нирки людині у вересні 2021-го, коли орган генномодифікованої свині отримав пацієнт з порушенням функції нирок, у якого діагностували смерть мозку - серед них. І це стало проривом в світі трансплантології. Подробицями поділилась директорка з розвитку Першого медичного об'єднання Львова Ірина Заславець.

До того у 2010-му році Роберт Монтгомері реалізував найбільшу у світі одночасну “перехресну” трансплантацію органів - 10 за один день. Цей випадок і зафіксовано у Книзі рекордів Гіннеса. Сам проф. Монтгомері за свою лікарську практику пересадив понад дві тисячі нирок, а п’ять років тому ще й опинився на місці пацієнта, який потребував органу.

В Аргентині він захворів. Серце вийшло з ладу і за кілька місяців зупинилося сім разів.

Після місяця в реанімації Роберт Монтгомері таки отримав здоровий орган, але з лікарні вийшов не тільки з ним, а з революційною ідеєю. Роберт каже: не розумів, чому має хтось померти, щоб врятували його. Тоді і вирішив: майбутнє трансплантаційної науки – ксенотрансплантація.

І нині професор певен: за десять років це стане рутиною, вирішивши проблему із браком донорських органів.

Фото пресслужби МОЗ

Вибір читачів за тиждень

Відео