Ростислав Фук

У Тернополі військові можуть безкоштовно зберегти свої репродуктивні клітини

Проєкт створений з метою збереження генофонду України у зв’язку з військовими діями

Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського розпочав унікальний соціальний проєкт зі збереження репродуктивних клітин воїнів-захисників України. Про це повідомили у пресслужбі університету.

До реалізації залучені благодійна організація «Eye care for Ukraine» (США), що виступила фінансовим спонсором, і медичний центр «Клініка професора Стефана Хміля», де відбуватиметься практичне втілення.

Проєкт створений з метою збереження генофонду України у зв’язку з військовими діями, погіршенням життя, добробуту, здоров’я українців, масовою міграцією населення, демографічною кризою.

Війна внесла корективи у кожну сім’ю, зросли ризики погіршення стану здоров’я серед чоловіків через надмірне перевантаження, травми, поранення, інфекційні захворювання, вплив токсичних речовин, погодні умови і особливості побуту – усе це впливає на їхню репродуктивну функцію, може призвести до чоловічого безпліддя або народження хворої дитини. Ця програма дозволить військовому залишити здоровий біологічний матеріал на зберігання, щоб у майбутньому використати його для народження здорової дитини, - йдеться в повідомленні.

ТНМУ пропонує військовим пройти безкоштовне обстеження, безкоштовно заморозити власний біологічний матеріал (кріоконсервація) і залишити його на кріозберігання. У кріосховищі заморожений матеріал зберігатиметься у спеціальних контейнерах – дьюарах з рідким азотом за температури -196 С у повній безпеці та без втрати властивостей і життєздатності репродуктивних клітин.

Віримо, що цей соціальний проєкт допоможе українським сім’ям відчути радість батьківства і материнства, а також вирішуватиме надважливе державне завдання – стимулюватиме народжуваність серед українців, - кажуть у пресслужбі ТНМУ.

Фото ТНМУ та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео