Тернопільських депутатів «розтягнули» в позу

politic178

На сесію Тернопільської міської ради, яка запланована на 24 лютого, виноситься проект рішення щодо змін у Генеральному плані міста Тернополя.

Саме ці зміни викликали бурхливу дискусію серед тернопільського громадського та політичного бомонду. Одні стверджують, що вже після сесії, якщо зміни не будуть прийняті, почнеться будівельний апокаліпсис. Інші кажуть, що апокаліпсис розпочнеться, як тільки зміни будуть проголосовані. Всі сходяться в одному – апокаліпсису Тернополю не уникнути.

Правду дізнаємося вже 25 лютого, а поки що спробуємо проаналізувати, яку ж роль відіграли депутати тернопільської міської ради, від яких залежить, по суті, чи не найбільш доленосний документ у розвитку міста.

Генплан був прийняти міською радою 5-го скликання ще у 2010 році. Вносити зміни в цей документ можна лише після 5 років, тобто під кінець 2015 року. Чи дійсно всі ці 5 років земельні рішення приймалися виключно з урахуванням креслень Генплану?

Як стверджують теперішні депутати – зовсім ні. По деяких ділянках рішення приймалися вже в рахунок майбутніх змін до Генплану. Тобто депутатам пропонували голосувати за рішення по земельних ділянках, які тільки 24 лютого 2017 року мають стати такими, які дозволені для виділення під те, під що їх виділяли впродовж попередніх 5 років.

Виникає логічне запитання: як депутатам на голосування потрапляли проекти рішення по фактично неіснуючим земельним ділянкам? Як відповідальні працівники земельних та архітектурних управлінь міської ради видавали замовникам (заявникам) первинні документи, які тільки зараз набудуть необхідного статусу (якщо зміни до Генплану будуть проголосовані). Хто і чому вносив в порядок денний кожної сесії міської ради земельні питання, де пакет документів базувався на викопіюванні з Генплану, зміни до якого тільки зараз хочуть затвердити. Чому депутати довіряли всім проектам рішення, не вникаючи глибше в суть питання. Навіть депутати з профільної земельної комісії.

Зараз виглядає так, що депутатів «розтягнули» в класичну позу: спочатку підсунули документи, за які депутати проголосували. А тепер народних обранців ставлять в залежність від їхнього попереднього голосування.

Дискусія зводиться не до того, чому і як документи потрапляли депутатам на розгляд, а до того, що вже пізно щось змінювати, бо частина ділянок вже освоєна  і депутати мають обов’язково проголосувати.

А що буде, якщо зміни до Генплану не набудуть чинності. І дійсно виявиться, що частина земельних ділянок забудувалася з невідповідністю до існуючих креслень та цільових призначень земель в існуючому Генплані.

От тоді і наступить армагедон. Для окремих посадовців органу місцевого самоврядування.

Головне, щоб в правоохоронців було таке ж бачення існуючої проблеми, як і в громади міста.

Читайте також: "Кому вигідно прийняти зміни до Генплану Тернополя« та »Вже дві партії, представлені в міській раді, публічно відмовились голосувати за зміни до генплану Тернополя".

Вибір читачів за тиждень

Відео