Тернопільський драмтеатр вже кілька років просить про допомогу

театр

Відповідна заява вже кілька років опублікована на офіційному порталі Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка. У ній йдеться про збір коштів на ремонт будівлі.

Як зазначається у дописі, капітальний ремонт споруди проводили ще у 1957 році. Відтоді власними коштами ремонтували деякі приміщення - туалети, гримувальні кімнати, коридори. За виділене облрадою фінансування провели оновлення механізмів сцени, замінили 80% дверей, зокрема всі у глядацькій залі, встановили нове перекриття даху, а до кінця 2019 року ще демонтують старі вікна та двері. За кошти меценатів вдалося поциклювати та полакувати паркет у фойє. Однак цього замало.

- 2019 рік став для нас знаковим, - розповідає директор театру Борис Репка. - Влада та меценати зуміли виділити кошти для проведення нагальних ремонтних робіт. Колись такі проблеми не зустрічалися, адже ще кілька десятиліть тому було модним продюсерувати театри, вкладати великі кошти. Зараз ми цю моду хочемо повернути. 

На жаль, влада не може фінансуванням покрити всі необхідні витрати.

- Театр отримує кошти лише на зарплати працівникам та оплату комунальних коштів. Це - гарантовано. На все інше ми заробляємо самостійно. Сюди входить: покупка інвентарю, миючих засобів, костюмів, витрати на нові постановки, нагальні ремонтні роботи, зокрема гримерок акторів тощо. 

Окрім вистав для глядачів театр змушений проводити різні акції та заходи.

- Ми надаємо приміщення для виступів гастролюючих виконавців. Так, скоро в Тернопіль завітає відома польська піаністка. Також здаємо на прокат костюми, розміщуємо рекламу. Кошти невеликі. Проте, нам вдається власними силами збирати суми, необхідні для виконання тих чи інших робіт.

Цього року ми також готуємо три прем'єри, зокрема дитячий спектакль. Його гратимемо тричі на день.

У трупи є мрія, яку, на жаль, самостійно втілити в життя майже неможливо.

- Ми дуже хочемо театральний автобус, аби мати змогу гастролювати по районах. Зараз якщо і вдається знайти транспорт, то майже всі зароблені з вистави кошти йдуть на оплату оренди. Зі своїм автобусом ми могли б не тільки заробляти, але й популяризувати театральне мистецтво в області. Головне, аби нам дали можливість заробити самим. 

Взагалі 2020 рік для нас ювілейний - 90 років з моменту створення Тернопільського академічного обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка та 105 років із заснування Лесем Курбасом Тернопільських театральних вечорів. Можливо, цей ювілей посприяє в отриманні омріяного автобуса. 

Змін театр потребує багато. Однак все залежить від наявності грошей.

- Наразі необхідно провести ремонти у 29 гримерних, коридорах, балконах, довести до ладу фойє (а роботи там ще десь на 80%). Ми не плануємо щось масштабне - закрити театр на реконструкцію, залишивши акторів без роботи. Та й коштів, а це - мільйони, аби зробити все зразу, немає і навряд чи будуть. Ми надіємося на глядачів та небайдужих до мистецтва людей. Хто скільки може, потрохи й назбираємо.

Допомогти театру можна не лише купивши квиток на виставу. Реквізити для перерахунку коштів:

Код ЄДРПОУ 02225737

р/р UA 93 338783 00000 26003055109916

в ПАТ КБ «Приватбанк», м. Тернопіль

МФО 338783

ІПН 022257319183

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео