Тернопільський лікар-косметолог Євгенія Заболотна: «Папіломи та пігментні плями варто видаляти взимку»

лікар

Зима – чудовий час, щоб подбати про своє здоров’я і красу. Фахівці радять видаляти папіломи, бородавки, пігментні плями саме у цю пору, поки немає активного сонячного проміння. Звичайно, такі процедури необхідно робити не в косметичному салоні, а в клініці, під наглядом лікаря, щоб уникнути небажаних наслідків. Про ефективні косметичні процедури, які варто робити взимку, природу папілом і бородавок, профілактику і методи їх усунення спілкуємося з лікарем-косметологом обласного «Центру здоров’я» Євгенією Заболотною, повідомляє Наш День.

– Євгеніє Богданівно, які косметичні процедури варто проводити взимку?

– У цю пору в «Центрі здоров’я» ми проводимо доволі складні косметичні процедури та видаляємо різноманітні новоутворення. Зараз найкраще видаляти розширені судини, пігментацію, всі новоутворення на обличчі і на тілі – папіломи, бородавки. Адже взимку ранки заживають краще – немає пилу, спеки. І наші пацієнти це підтверджують.

– Розкажіть, що таке папіломи, наскільки вони небезпечні і, взагалі, чому вони з’являються?

– Це доброякісне шкірне новоутворення, яке має вірусну природу.  З’являються папіломи в будь-якому вiцi, навiть у дiтей. Можуть  передаватися з кров’ю від матері до дитини. Загалом же заразитися вiрусом можна побутовим шляхом, зокрема, при тiлесному контактi, при користуванні чужим рушником, у басейнi чи саунi. Якщо у когось з членiв сiм’ї на шкiрi з’явились папiломи, згодом з іншими це також може статись. Аби цього уникнути, необхiдно дотримуватись правил особистої гiгiєни. Погана екологія, слабкий імунітет теж сприяють поширенню цієї недуги. До нас приходять цілими сім’ями.

– Чи необхідно видаляти папіломи?

– Якщо цього не робити, людина не лише заражатиме інших, але й сама себе. В результатi з часом папiломи можуть з’являтися на iнших дiлянках шкiри. Основними мiсцями локалiзацiї є шия, пахвовi западини, верхнi та нижнi повiки, обличчя.

– Які методи боротьби з цими новоутвореннями?

– Папіломи можна видаляти за допомогою азоту, методом електрокоагуляції або ж лазером. Два останні методи доволі болючі. Якщо на шкiрi з’являється дуже велика кiлькiсть папiлом, доводиться видаляти їх у кiлька сеансiв. На мiсцi видалення спершу появляється кiрка, яка вiдпадає через 5 -7 днiв. Тодi шкiра має червонуватий колiр, згодом – рожевий, але потiм повнiстю вiдновлюється. Рубцiв не залишається.

– Чи з’являються папіломи знову?

– Треба сказати, що за наявної схильностi до утворення папiлом є загроза повторної їх появи. Але йдеться лише про зараження, а не про їх вiдновлення. Додам, що до групи ризику належать огряднi люди. Факторами, що сприяють такiй проблемi, є зайвi вiдкладення холестерину, пiдвищений жировий обмiн, пiдвищена сальнiсть та пiтливiсть.

– А як ви боретеся із бородавками?

– Їх ми видаляємо азотом – це спеціальна рідина температурою приблизно – 180 градусів. Ми зберігаємо її у спеціальному термосі. З допомогою азоту ми заморожуємо бородавку. Відчувається лише легке пощипування і печіння. Біль проходить, а бородавка перетворюється на пухирець, який підсихає і за 2-2,5 тижні сам відпадає. Потім необхідно прийти на ще один огляд – якщо на місці бородавки не залишилося корінців – значить все гаразд. Якщо є – процедуру необхідно повторити, щоб уникнути повторної появи бородавки. Якщо виконувати всі рекомендації лікаря – після видалення бородавок не залишається жодних рубців.

– Пані Євгеніє, чому саме взимку необхідно видаляти пігментні плями?

– Бо коли ми їх видаляємо влітку, вони ще більше притягують сонячні промені. Навіть, якщо людина користується фотозахисними кремами, все одно шкіра піддається опроміненню і ультрафіолет провокує відновлення пігментації, вона стає ще глибшою. Тоді її забрати ще важче.

– А взагалі, чому виникає пігментація на шкірі?

– Вона може свідчити про захворювання печінки. Під час вагітності з’являється пігментація, тому що плід затискає жовчний міхур, печінку і починається затримка жовчі. Після народження дитини часто все приходить до норми. А інколи – не зникає. При пігментації ми завжди радимо своїм пацієнтам дотримуватися правил здорового харчування, уникати «важкої» їжі. Йдеться про солодощі, свіжовипечені борошняні вироби, копченості, смажену і жирну їжу, каву, какао, шоколад. Натомість варто вживати каші, супи, овочі і фрукти, які ростуть у нас, молочні, а особливо кисломолочні продукти, м’ясо – варене, печене або приготоване на пару. Така косметична дієта позитивно впливає на шкіру та вбереже вас від пігментних плям і новоутворень.

– Тобто, все-таки наш зовнішній вигляд, у більшості випадків, свідчить про стан всього організму?

– Звичайно. Коли людина звертається до нас із захворюваннями шкіри або новоутворами, то ми обов’язково рекомендуємо їй зробити діагностику організму і кишково-шлункового тракту зокрема. Тому що, коли є порушення в роботі печінки, шлунку, кишечника або ж в організмі є паразити – лямблії в печінці чи гельмінти в кишківнику, то, спершу потрібно полікуватися, бо інакше імунітет не покращиться і причини захворювань шкіри не зникнуть. Адже всі косметичні вади не є ізольовані – вони пов’язані зі станом нашого організму.

Вибір читачів за тиждень

Відео