Оксана Бучко

Тернопільським медзакладам можуть допомогти стати чемпіонами

Першу ланку медичної допомоги фінансувати по-новому розпочнуть уже в липні. Щоб ввійти у цю хвилю реформування тернопільським медзакладам потрібно встигнути укласти договір з Національною службою здоров’я України. А для цього слід відповідати визначеним критеріям. Впоратись із цим завданням допомагають у Міністерстві охорони здоров’я.

- Спеціалісти надають методологічну і юридичну допомогу центрам первинної медичної допомоги, - зазначила керівник компоненту реформування системи охорони здоров’я Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Юлія Соколовська під час прес-конференції у МОЗ із представниками регіональних ЗМІ. - Медзаклади повинні перейти на неприбуткові підприємства. На даний час ми проводимо семінари та вебінари для 128 центрів, які вже готові стати чемпіонами реформи. І думаю, такі заклади є у певних ОТГ кожної області. Тому запрошуємо долучитись до навчання.

Нагадаємо, постановою уряду затвердили дві черги отримання фінансування від НСЗУ – у липні та у жовтні. Детальніше про прийняті постанови, які запускають медичну реформу, читайте ТУТ.

Поруч з оперативною підготовкою первинної ланки медичної допомоги іде формування оновленої вторинної ланки. Реформа у цьому напрямку розпочнеться у 2019 році.

- Мова йде про створення госпітальних округів разом із госпітальною радою, розробленим планом розвитку та закладами інтенсивного лікування, - додала Юлія Соколовська. - Увагу приділяємо якості та безпечності послуг. Також потрібно звернути особливу увагу на правильний розподіл коштів та технічне забезпечення закладів.

Загалом 20 областей уже визначились із госпітальними округами. Тернопільщину поділили на 4 округи - Тернопільський, Бережанський, Кременецький та Чортківський госпітальні округи.

Прес-конференцію організували Українським кризовим медіа-центром у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео