Ростислав Фук

Тернополян попереджають про небезпечну каву на прилавках магазинів

При виявленні даного товару просять негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

Про небезпечну каву на прилавках тернопільських магазинів попереджають у Держпродспоживслужбі області.

Днями працівники служби отримали інформацію системи RASFF стосовно виявлення охратоксину А в меленій каві (виробник: Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія), що експортувалась з Австрії (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, Mäder) до України (отримувач: ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080).

При виявленні даного товару просять негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. (0352) 52-10-10.

Інформуємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону, – йдеться в повідомленні.

Довідково

Охратоксин А - органічна сполука, похідна кумарину, мікотоксин з групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus , Aspergillus carbonarius та ін.) і роду Пеніцил ( Penicillium verru). Є харчовим забруднювачем,та серйозною загрозою для здоров'я та життя людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та має сильну нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани.

 

Фото з відкритих джерел та Держпродспоживслужби

Вибір читачів за тиждень

Відео