Тамара Коблик

Борщівник: як боротися з небезпечною рослиною

Борщівник - отруйна гігантська рослина, що досягає у висоту 4-х метрів, а при контакті з ним можна отримати сильні опіки

Із року в рік, попри застереження спеціалістів, все більше людей потерпає від борщівника. Ця рослина, при контакті з якою виникають важкі ураження шкіри, може призвести до неприємних наслідків для здоров’я. Особливо, через незнання та внаслідок контакту з борщівником, страждають діти. Через значну розповсюдженість, під час прогулянок дитяча цікавість цією величною, але дуже агресивною рослиною може призвести до опіків та шпиталізації. Про небезпеку борщівника нагадують на сторінці природного заповідника «Медобори».

Борщівник Сосновського (Heracleum Sosnowskyi Manden.) - чужа для України рослина із 2-5 річним циклом розвитку, походить із Кавказу. Прозорий водянистий сік, що вона виділяє, є надзвичайно агресивним і активним. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів, які з'являються на вражених ділянках тіла не одразу, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолетового проміння. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Щоб попередити опіки:

  • не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками;
  • попереджайте про небезпечну рослину оточуючих, особливо дітей;
  • не використовуйте листя борщівника як серветки, ніколи не витирайте ним руки чи ноги, не закривайтесь від сонця;
  • працюйте з рослиною тільки у водонепроникному одязі та гумових рукавичках.

Сік борщівника не лише спричиняє опік шкіри у людей, а ще:

  • викликає мутації у клітинах тварин, які його їдять;
  • сіючись і розмножуючись, витісняє рослини, які зростали на своїх територіях тисячоліттями;
  • належить до рослин, які повністю виснажують ґрунти.

Необхідно регулярно вживати заходи, щоб запобігти його поширенню:

  • систематичне скошування;
  • кожні 3-4 тижні зрізування товстих коренів на глибині понад 20 сантиметрів, що забезпечує знищення рослини;
  • не допускати появи квітконосів, навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати;
  • для повного знищення всіх рослин борщівника заходи потрібно проводити протягом декількох років (залежно від засмічення ділянок насінням) від 2-3 до 5-7 років.

Про цю рослину ми інформуємо не вперше, розповідаючи про її небезпеку та необхідність знищувати. Розповідають про неї також науковці, діляться неприємним, але повчальним досвідом самі постраждалі. Та все ж борщівника сьогодні можна зустріти в багатьох місцях. Щоліта його зарості – широкі лопухи на височенних стеблах, увінчаних білими розлогими «парасольками» можна легко зафіксувати уздовж шляхів, водойм. Саме тут цьому зеленому монстрові зростати комфортно і зручно. Цвітіння небезпечної рослини триватиме все літо, - кажуть у заповіднику. - Запрошуємо усіх громадян мобілізуватися на боротьбу із зеленими «загарбниками», щоб відвоювати захоплені ними береги річок, узлісся, узбіччя шляхів, пасовиська, поля.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео