Тернополянам на замітку: 6 простих вправ для зміцнення стоп та гомілкостопу

11

Вашій увазі пропонуємо простенький комплекс вправ, який можна виконати за 10 хвилин. Але повірте, цього часу достатньо, щоб пропрацювати литкові м’язи. Зміцнення стоп попереджає підвертання ніг. Таким чином ви знизите ризик виникнення болю у стопах, особливо, якщо ви бігаєте.

  1. Витягування стоп на себе і від себе

Сядьте на підлогу, випрямивши ноги. При натягуванні стопи від себе, намагайтеся витягати пальці ніг, ніби подовжуючи їх, а не підкручувати під склепіння стопи. Виконайте 10 повторень.

  1. Кругові рухи стопами

Зробіть 10 кругових рухів стопами всередину, намагаючись торкнутися до підлоги кісточками великих пальців, і 10 — назовні, намагаючись торкнутися підлоги зовнішньою стороною мізинця.

  1. Сидіння на колінах

Встаньте на коліна, потім сядьте на п’ятки, кісточки великого пальця і ​​п’яти обох ніг «приклеєні» один до одного. Посидьте хвилину в цьому положенні.

  1. Згинання плесно-фалангових суглобів

Подушечки пальців ставте на підлогу максимально зігнувши плесно-фалангові суглоби. Утримуючи п’яти разом, так само як і кісточки великих пальців, утримуйте спину у вертикальному положенні і залишайтесь в цій позиції хоча б 2 хвилини.

  1. Підтягування рушника пальцями ніг

Покладіть рушник на підлогу, станьте на ближній його край не відриваючи п’яти від підлоги. Після цього поступово підтягуйте пальцями ніг рушник під себе, а потім розгортайте його назад.

Масаж стопи підручними засобами прекрасно розтягує м’язи стоп. Можна перекочувати маленькі м’ячики, качалки, роликові масажери для ніг. Також корисно піднімати пальцями ніг дрібні предмети і збирати стопами шкарпетки по квартирі.

  1. Підйоми і спуски на пальцях

Традиційно їх пропонують робити на степ-платформах, але повільне виконання на рівній площині покаже також відмінний результат.

Підніміться на пальчиках ніг так високо, наскільки це можливо, утримуйте п’яти висячи, а потім зігніть ноги в колінах, подаючи п’яти вперед. Поставте п’яти на підлогу, і тільки після цього випряміть ноги. Важливо стежити, щоб коліна і щиколотки не підверталися всередину та не випадали назовні.

Рекомендується щодня виконувати 3–4 вправи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео