Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: тепер щомісяця доведеться платити по 918 гривень

ЄСВ

Сума єдиного внеску у новому році - зросте, нагадують жителям Тернопільщини. Це варто врахувати більшості, адже звільнені від такої сплати лише певні категорії громадян.

Як повідомили у Головному управлінні ДФС у Тернопільській області, враховуючи визначений Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» розмір мінімальної зарплати, а це – 4 тис. 173 грн, мінімальна сума єдиного внеску із 1 січня становитиме 918,06 грн (тобто 4173 х 22% - прим.).

- Отже, мінімальна сума єдиного внеску у розрахунку на квартал у 2019-му становитиме 2 754,18 грн, тобто 918,06 грн х 3 місяці, - пояснюють у податковій. - Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на 2019 рік становитиме із 1 січня 2019 року – 62 595,00 грн, тобто 4173 х 15.

Нагадаємо, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовують фінансові санкції, передбачені законом. Посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір і ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, згідно із законом.

- Звіт за оновленою формою Додаток 5 подають фізичні особи-підприємці за звітний період 2018 року до 9 лютого 2019 року, відповідно до Порядку формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, - додають у податковій. – Але - не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом, кожен підприємець зобов’язаний сплачувати суму єдиного внеску, що - не менше мінімального страхового внеску на місяць.

До речі, не сплачують за себе єдиний внесок підприємці (незалежно від системи оподаткування – прим.), які належать до осіб із інвалідністю, отримують пенсію за віком або досягнули віку, визначеного ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують, відповідно до Закону, пенсію або соціальну допомогу.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео