Соломія Шалай

Тернополянам на замітку: цигарки завдають шкоди не лише здоров'ю, але й природі

butts_650x410

Недопалки становлять майже чверть всього пластикового сміття, яке фахівці зафіксували на морських узбережжях Європи. Саме пластикові фільтри забруднюють воду та ґрунт не менше, аніж одноразовий посуд, пакети та пляшки. А розкладається сам фільтр, з різними даними, від 3 до 10 років. Тому тернополянам варто замислитися перед тим, як недбало викинути залишок своє цигарки будь-де. 

За даними Європарламенту, недопалок може забруднювати до 1000 літрів води токсичними речовинами, які пізніше потрапляють до нашого харчового ланцюга. Також недопалки – один з видів сміття, що зустрічається найчастіше у містах та прибережних зонах. Його частка становить 30-40% від щорічного обсягу сміття, пише promusor.com.

44d059dbd1c37b56410e3a575b911733
44d059dbd1c37b56410e3a575b911733

Голова програми тютюнового контролю ВОЗ Вінаяк Прасад вважає, що вирішення проблеми полягає у законодавчому контролі та обмежуючій політиці. Наприклад, Європарламент запропонував замінити пластикові фільтри в цигрках на біорозкладні. Американська компанія Greenbutts винайшла конопляні та бавовняні фільтри, які швидко розкладаються.

Найбільша маса фільтрів накопичується в системах відведення дощової води з вулиць. У деяких містах існує відповідальність та штрафи за викинутий недопалок на вулиці: у Парижі близько 77$, у Лондоні – 172$. Експерти вважають, що тютюнова промисловість повинна брати на себе більшу відповідальність за відходи, які вона продукує. Одним із засобів може стати вплив уряду країн. Так, наприклад, у новій диркетиві ЄС про одноразовий пластик значну увагу приділяють розширеній відповідальності виробника. Але точної інформації, як саме виробники будуть це робити, поки немає.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео