Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: від аліментів не звільняють навіть ув’язнених

i-have-a-right-logo_1349x822

Батько та мати мають рівні права та обов’язки стосовно своїх дітей. Це передбачено ст. 180 Сімейного кодексу України. А чи  повинні сплачувати аліменти на утримання дітей засуджені особи та особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, пояснюють тернополянам у Регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області.

Особи, засуджені до позбавлення волі за вироком суду, які перебувають в установах виконання покарань та у виправних колоніях, не звільняються від обов’язку сплачувати аліменти на утримання дітей.  Відповідно до Кримінально-виконавчого кодексу України, засуджені особи до позбавлення волі мають право працювати. Праця закріплюється підписанням договору на основі цивільно-правового характеру або трудового договору. Такий договір та порядок їх укладання узгоджуються  адміністрацією колонії. Якщо у засудженого виникла заборгованість по сплаті аліментів, адміністрація колонії визначає для нього виконання певної роботи, поки така заборгованість не буде погашена повністю.

Що стосується оплати праці, вона здійснюється відповідно до її кількості і якості.  Згідно зі ст. 120 Кримінально-виконавчого кодексу України на особовий рахунок засудженого, який виконує суспільно корисну оплачувану працю зараховується не менше як 50 відсотків нарахованого їм місячного заробітку. Засудженим, які мають заборгованість по сплаті аліментів, незалежно від усіх відрахувань, належить виплачувати не менш як 25 відсотків загальної суми заробітку.

Виконавець надсилає постанову про стягнення коштів із боржника до відповідних органів та установи виконання покарань лише після перевірки коштів на рахунках боржника та іншого майна для покриття заборгованості по аліментах. У випадках погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі  адміністрація колонії, яка проводила відрахування повертає постанову державного виконавця до органу державної виконавчої служби з відповідною відміткою про відсутність заборгованості.

Інформацію надано Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео