Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як правильно позичати гроші

позика

Тернополяни можуть втратити родичів чи друзів через … борги. Щоб уникнути таких наслідків, спеціалісти радять укладати договори позики. Як зробити це правильно пояснюють у регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, статтею 1046 Цивільного кодексу України визначено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі. Позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів  або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Договір позики:

– укладається у письмовій формі;

– обов’язково повинен містити відомості про місце та дату його оформлення, повні контактні дані обох сторін;

– повинен містити всі умови відносин між двома сторонами: яка точно сума і в якій валюті буде передана позичальнику(суму, яка дається в борг потрібно написати прописом).

– має містити інформацію про те, якими частинами і в які терміни здійснюватимуть повернення коштів, яка відповідальність за несвоєчасне повернення, чи сплачуватимуться відсотки за користування коштами та всі інші умови, які так чи інакше стосуватимуться майбутньої позики.

Договір позики вважають укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Крім договору позики, можна також використовувати боргову розписку. В ч. 2 статті 1047 Цивільного кодексу України зазначено, що на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Розписка пишеться власноруч позичальником. У ній зазначається прізвище, ім’я, по- батькові, дата народження, паспортні дані, адреса та місце проживання обох сторін. Якщо ви даєте суму під певний відсоток, то він повинен вказуватися в розписці. Також необхідно зазначити, у якій валюті позичаються гроші (гривня, долар США, євро) і за яким курсом треба їх повернути.

Можна скористатись нагодою запросити двох осіб у якості свідків. Для цього у кінці розписки вказуються паспортні дані, адреси та  підписи осіб, які були присутні при передачі грошей. Ці особи зможуть потім підтвердити у суді факт передачі грошей. В кінці повинен стояти особистий підпис позичальника. Зберігати розписку потрібно до моменту повного повернення боргу.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео