Оксана Бучко

Тернополянам нагадують про безоплатну правову допомогу

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Безоплатна правова допомога завжди поруч – за таким принципом працюють фахівці системи БПД на Тернопільщині. Вони є відкриті для тих, хто потребує захисту та відновлення своїх порушених прав. Громадяни, які мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу звертаються до місцевого центру та бюро правової допомоги за вирішенням своїх проблем в правовий спосіб. Найбільш вразливою категорією є особи з інвалідністю та особи похилого віку, які за станом здоров’я не мають змоги самостійно звернутися за правовою допомогою.

Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги часто застосовують практику надання адресної правової допомоги. Для одиноких людей похилого віку та осіб з інвалідністю це можливість вирішити своє правове питання не покидаючи домівку чи тимчасове місце перебування.

Клієнти під час надання адресної правової допомоги найчастіше запитують про додатковий строк для прийняття спадщини, звертають увагу фахівці.

Згідно з Цивільним кодексом України спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або її не прийняти.  Строк для прийняття спадщини становить шість місяців з часу її відкриття. Якщо спадкоємцем протягом цього часу не було подано заяву про прийняття спадщини, то згідно ст.1270 ЦКУ вважається, що він не прийняв спадщину.

Що робити у випадку пропущення строку для прийняття спадщини?

Подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (за наявністю письмової  згоди спадкоємців, які прийняли спадщину).

Звернутися до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини (за наявності поважних причин, через які пропущено строк та відсутності інших спадкоємців).

Звертають увагу, що за наявності судового рішення про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, важливо подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини в визначений термін. Повторне визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено.

Відповідно до ст. 1268 ЦКУ визначають спадкоємців, які вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо протягом встановленого строку не заявляли про відмову від неї:

спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини;

малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео