Оксана Бучко

Тернополянам радять святковий  стіл здорових людей

81214654_2528762600741625_6289591842459615232_n

Під час святкування слід звернути увагу на збереження свого здоров’я.

Для цього варто знати універсальні поради щодо святкового столу. Менше переробленої їжі, більше овочів та більше руху – так святкувати тернополянам буде корисно.

Поради опублікувала на своїй сторінці Уляна Супрун. Вона нагадує, що святвечір чи новорічна ніч навряд чи визначать життя в наступному році. Значно більший вплив має усвідомлене ставлення до їжі, сну, напоїв і справді дбайливе, співчутливе ставлення до себе.

-Потреба в калоріях.

Може здатися, що для нічного життя потрібне нічне харчування. Але це не так. Лише люди, що постійно пізно вечеряють і, відповідно, не снідають, можуть собі дозволити з’їсти у звичний час звичну кількість їжі. Тобто до нічного бенкету не пристосований ніхто, і не треба мордувати близьких фразами «не чіпай, це на Різдво».

-Не їжте біля телевізора.

І це не лише тому, що від телебачення може знудити. Їсти треба усвідомлено, в тиші, повільно, і якщо і розмовляти, то м’яко і про приємні речі. В протилежному разі ви ризикуєте не відчути смак, як слід, пропустити момент, коли наїлися, і погано перетравлювати їжу через неприємну атмосферу. Святкові застілля це не стратегічні сесії з планування родини, оціночних суджень і підсумків отриманих за минулий рік образ.

-Менше переробленої їжі з упаковок.

Готова ковбаса, ще й нарізана, готові соуси для салатів, торт з магазину і сік — це зручно, не сперечаємося. Мусимо, все ж, нагадати, що всі перераховані продукти корисні лише в умовах сильного і тривалого вимушеного голоду. В решті випадків вони шкідливі та збільшують ризик раку кишківника, атеросклерозу, переддіабетного стану, ожиріння та карієсу. До того ж, упаковки збільшують кількість непереробленого сміття, а уже готові продукти мають значну додану вартість.

-Акцент на овочі.

Овочі мають багато вітамінів, клітковини, сприяють травленню, і містять мало калорій. Якщо застілля означає «добряче наїстися», то рослинна їжа — чудовий вибір. Овочі — це не лише помідорчик з грядки, якого взимку не дістати. Це коренеплоди, гострий перець, квашена капуста, корейська морква, тушкований порей і гриби (хоч гриби це не рослини, це окреме царство). Головне - не перемащувати їх майонезом.

-Рухатися, а не сидіти.

Найкраще, що можна зробити для фізичного і психічного здоров’я — це вчасно припинити їсти, сидіти чи тусуватися. Ви можете піти і лягти спати, грати в настільні ігри, читати книжку, танцювати, дивитися кіно, співати колядки чи навіть караоке.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео