Оксана Бучко

Тернополянам з 2018 року не доведеться платити деяким лікарям

family doctor

За надання медичної допомоги первинної ланки з 2018 року платитиме Національна служба здоров’я. Тож прийом у сімейного лікаря, терапевта, педіатра тернополяни проходитимуть безкоштовно. Для цього попередньо підписуватимуть угоду на медичне обслуговування.

Медреформа-2018-4
Медреформа-2018-4

Як обрати лікаря?

Лікаря зможе обрати кожен незалежно від місця своєї прописки: в поліклініці, амбулаторії, приватній лікарні (якщо вона підписала договір з НСЗУ).. Лікар не має права відмовити у підписанні угоди, якщо він має менше 2000 пацієнтів. Також пацієнт має право змінити свого лікаря в будь-який час. Також якщо лікар первинної ланки вимагатиме гроші з пацієнта, він має право звернутись зі скаргою на нього до НСЗУ і піти до іншого лікаря.

Медреформа-2018-3
Медреформа-2018-3

За що заплатить держава?

Допомога лікаря первинної ланки, що повністю оплачується державою, включає: -консультації лікаря необмежену кількість разів;

-профілактичні огляди;

-базові аналізи;

-направлення до лікарів-спеціалістів;

-видачу довідок та листів непрацездатності.

Окрім того, сімейний лікар призначає та виписує рецепти на доступні ліки, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою, їх перелік буде поступово збільшуватись.

Медреформа-2018-1
Медреформа-2018-1

Як фінансуватимуть медзаклади на місцях?

Із фінансуванням медичних закладів у місцевих громадах не повино виникати проблем. Завдяки децентралізації місцеві бюджети мають достатньо коштів для того, щоб покращити медичну мережу, створити належні умови для роботи лікарів, відремонтувати дороги до амбулаторій, оплачувати додаткові медичні послуги для мешканців громади.  Перехід на нову систему фінансування буде поступовим, на перехідний період частково буде збережено діючу систему фінансування медзакладів - через субвенцію місцевим бюджетам, як це відбувається зараз.

Медреформа-2018-2
Медреформа-2018-2

За інформацією департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео