Оксана Бучко

Тернополяни можуть не хвилюватись через листи від водоканалу із вартістю загального водоміра

voda-1

Повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку отримують тернополяни від водоканалу останніми днями. У листі вказали вартість обладнання – понад 30 тис. грн. Про умови оплати такої новації, проте, не згадують. 

- Я отримала лист щодо встановлення загального лічильника (загальнобудинкового водоміра з системою дистанційного зняття показників) в будинках, - розповідає мешканка центру Тернополя Людмила Лукіян. – У ньому вказано вартість вузла - 30 076 грн. В будинку є 6 квартир! То це кожна має скинутися по 5000 грн? Відповідь про вибір щодо встановлення потрібно надати до 9.09. У водоканалі усно пообіцяли, що встановлення не відбудеться за кошт мешканців. Проте, я не вірю таким меседжам на словах.

На застереження тернополян щодо можливих прихованих витрат  КП «Тернопільводоканал» надає пояснення.

Як коментують у водоканалі, встановлення водоміра не є ініціативою ані Тернопільської міської ради, ані КП «Тернопільводоканал». Багатоквартирні житлові будинки повинні бути оснащені вузлами обліку води згідно із вимогами Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», що передбачає жорсткі санкції до підприємств, які не виконають його до серпня наступного року. Закон, зокрема, спрямований на те, щоб зменшити втрати води, які в Україні, а відповідно і в Тернополі - величезні. 

Щодо повідомленої у листах вартості, яка викликала сплеск обурення серед споживачів, це зроблено лише тому, що згаданий закон зобов’язує водоканали не лише не менш, як за два місяці повідомляти власникам чи співвласникам будівлі про намір встановлення вузла комерційного обліку (ВКО, - прим. авт.), а й про його вартість. Порядок інформування затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 444 від 6 червня 2018 року. Ціна залежить від діаметру водопроводу,  тож може різнитися, але для більшості будинків становить 30 076, 66 грн з ПДВ. 

Також звертають у водоканалі увагу на те, що закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» неодноразово доповнювався й змінювався. І якщо в перших його редакціях передбачалося встановлення за рахунок внесків споживачів із розтермінуванням оплати на 5 років, то, згідно з редакцією від 1 травня 2021 року, засоби комерційного обліку води встановлюватимуться коштом Інвестиційної програми, яку для КП «Тернопільводоканал»  щороку затверджує НКРЕКП. 

Тож отримані тернополянами листи мають одне призначення -  упродовж двох місяців отримати від власників (співвласників) будинку згоду на встановлення ВКО на запропонованих умовах або ж повідомлення про намір самостійно обладнати будівлю таким засобом. У другому випадку параметри ВКО, згідно з законом, потрібно буде узгодити з КП «Тернопільводоканал».

Варто наголосити, що в законі не йдеться про те, встановлювати чи не встановлювати ВКО. Споживачі визначаються лише з тим, робитиме це підприємство чи вони самі. Більше того, якщо власники чи співвласники будівлі створюють перешкоди для встановлення ВКО, водоканали можуть вимагати встановлення судами сервітуту (право користування чужим майном) щодо тієї частини будівлі, де доцільно його встановити й обслуговувати  (абз.4 п.3 ст. 3   Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»).

До слова, на сьогодні у Тернополі вузлами комерційного обліку не обладнано 458 з 1700 будинків, це переважно малоквартирні будинки  - до 10 споживачів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео