Оксана Бучко

Тернополяни можуть розпочати реєстрацію на пробне ЗНО

!Probne

Реєтруватися для пробного ЗНО тернополяни можуть від сьогодні та до 19 січня. Заявку потрібно заповнювати на сайті того регіонального центру оцінювання якості освіти, який обслуговує регіон місця проживання.

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко рекомендує взяти участь у пробному тестуванні у першу чергу тим, хто цього або наступного року планує проходити зовнішнє незалежне оцінювання, утім не впевнений у своїх силах, пише osvita.ua. Адже ця сесія остаточно може продемонструвати, що тестові завдання не є надскладними, а лише вимагають демонстрації компетентності, які були сформовані в школі.

– У 2021 році, на відміну від попередніх років, пробне ЗНО проходитиме в один день – 10 квітня (раніше на нього відводили два дні), – розповіла вона. – Це пов’язано з поширенням епідемії СOVID-19. Ми прагнемо зменшити ризики учасників тестування, а також залучених працівників. Утім важливо зазначити, що організатори компенсують тим, хто зареєструвався, втрату одного дня. Так, учасник зможе вибрати, який тест він бажає пройти в спеціальній аудиторії, а інші – пройти вдома онлайн. Результати тестувань, пройдених удома, він вноситиме до спеціального сервісу на сторінці Українського центру оцінювання якості освіти – й отримає результати за шкалою 100–200 балів, тож зможе краще зрозуміти рівень своїх навчальних досягнень. 

Також пробне ЗНО – найкраща можливість усвідомити свої слабкі сторони для покращення їх на основній сесії. Адже фахівці Українського центру оцінювання якості освіти та Громадської спілки «Освіторія» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» підготують офіційні відеокоментарі до завдань пробного ЗНО-2021.

Участь у цьому тестуванні є платною. ЗНО – це державна послуга, однак держава не отримує прибутку з нього, оскільки учасник оплачує вартість тестових матеріалів, роботу фахівців, залучених до проведення тестування, створення й функціонування спеціальних сервісів реєстрації, оброблення результатів тощо. Послугу з проведення платного ЗНО надають регіональні центри оцінювання якості освіти, адже саме вони забезпечують реєстрацію учасників, створюють умови для проходження ними тестування.

– З огляду на те, що в різних регіонах очікувана кількість учасників пробного ЗНО відрізняється, різняться і вартість доставлення та друку матеріалів для нього, тож вартість пробного ЗНО для учасників з різних регіонів також різниться, – додала Тетяна Вакуленко. – Цьогоріч вона становить 195–255 грн. Це дещо дорожче, аніж у минулі роки, що пов’язано передусім з підвищенням окладів працівників першого тарифного розряду, від якого обраховують оплату праці залучених працівників, а також зі зменшенням очікуваної кількості тестувань.

Щодо основної сесії ЗНО-2021, то вона розпочнеться наприкінці травня тестуванням з хімії. Результати обіцяють оприлюднити до 30 червня 2021 року. Реєстрація на ЗНО-2021 розпочнеться 1 лютого й триватиме до 5 березня 2021 року.

Графік предметів – ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео