Оксана Бучко

Тернополяни ще мають час підготуватись до медичних змін

im578x383-медреформа

Відчути медичну реформу тернополяни зможуть у вересні 2018 року, коли завершать реалізацію проекту в цілому. На даний час вони можуть знайомитись та оприділятись із сімейними лікарями, яких у місті налічується 600 осіб. Що чекає поліклініки, сімейних лікарів та пацієнтів - розповів лікар Львівської комунальної поліклініки Володимир Роп’як на Tvoemisto.tv.

Підписати угоду з сімейним лікарем можна без географічних обмежень. Це означає, що обрати лікаря в Тернополі можуть і жителі районів. Під час підписної кампанії для оформлення угоди потрібно пред’явити паспорт та ідентифікаційний код. Лікар заповнює бланк декларації про угоду та вводить дані в систему E-Health. Потім Національна служба здоров’я  надсилає пацієнтові на пошту чи на телефон слово-пароль. Пацієнт передає пароль лікареві, той вводить його в систему. Тільки тоді угоду вважають офіційно підписаною і йде зарахування коштів. Таким чином сформують реальну картину пацієнтів.

У підписанні угоди лікар не може відмовити. Причиною може стати лише перевищення ліміту пацієнтів – понад 2000 підписаних угод.

Пацієнт може розірвати угоду з обраним лікарем через рік.

Скарги на медиків розглядатимуть безпосередньо в медичному закладі. Мова йде і про створення окремої організації, але проекту ще немає.

Кількість прийомних годин у лікаря логічно було б збільшити від 3 до 6 год. Адже на разі потрапити на прийом до лікаря в рік можна 2,5 рази.

Випадки для викликів додому пацієнта ще не прописані, але до таких пропонують включити відвідування дітей з висипками та людей з обмеженими можливостями.

За розрахунками загальний дохід практики має скласти 35 тисяч гривень на місяць при умові підписання 2 тисяч угод, а видатки, пов’язані з виконанням галузевих умов –9081 гривню. Тому на зарплатню залишається 25919 грн із податками. Це платня лікаря та двох медсестер. Як мають ці кошти розподілятися, поки детально не розписано.

Обсяг фінансування на одного пацієнта становитиме 375 гривень, хоча йдеться про збільшення вдвічі суми на дітей та на паліативну допомогу, однак підтверджень поки що немає. Ці кошти зараховують на рахунок клініки, де працює лікар, чи на рахунок підприємця, якщо це буде приватна практика. На матеріально-технічне оснащення передбачено 2712 грн з цих дев’яти тисяч, а на комп’ютерну техніку – 133 грн. Однак чітко не вказано, що саме входить у матеріально-технічне забезпечення, як і те, чи кошти  на комп’ютерну техніку розраховано на одного лікаря чи кількох.

Також немає переліку витратних матеріалів, які покриватимуть кошти страхового внеску. Хоча коли йдеться про кошти платників податків, то  все це мало би бути чітко розписано. У цій ситуації мали б піднятися медичні профспілки і вимагати від міністерства детального роз’яснення. Якщо не вони, то це зробить хтось інший і організує незалежну профспілку працівників низової ланки.

Лікар може скерувати пацієнта тільки у свою поліклініку або в діагностичний центр. Також пацієнт може проходити спеціалізовані обстеження без скерування сімейного лікаря. Потім надати консультативний висновок і  вимагати оплати послуг в межах страхування.

Посаду гінеколога вводитимуть у великих амбулаторіях. Вагітних переважно спостерігатиме сімейний лікар.

Щодо здачі аналізів, то в амбулаторії  можна зробити кардіограму і забір крові з вени. Натомість кров із пальця беруть все одно у поліклініці.

Із медоглядами все залишається без змін: скерування від сімейного лікаря до спеціалістів і прохолодження самого медогляду. Згідно з чинним законодавством, громадяни мають право відмовитися від профілактичних щеплень. Виникає інше питання – про кошти платників податків, за які закуповують вакцини, адже їх кількість розраховують на всіх дітей. Відтак люди, які відмовляються від щеплень дітей, мали б відшкодовувати вартість цієї вакцини. За підрахунками лікаря, вартість вакцини, яку використовують на одну дитину до року, сягає майже тисячі гривень. Однак він пропонує внести зміни в закони і  передбачити фінансову відповідальність батьків за відмову від щеплень їхніх дітей. Наприклад, зобов’язати повернути в бюджет вартість вакцини, від якої вони відмовилися, а також  встановити, що нещеплених хворих дітей батьки лікують власним коштом і їм не оплачують лікарняні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео