Тернополяни у шоці: за рік холодець подорожчав на 30 гривень
М’ясний холодець за рік подорожчав майже на 30грн, або на 17 відсотків.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Експерт проаналізував тенденцію річного подорожчання всіх інгредієнтів цієї м’ясної страви. Він, зокрема, навів такі дані.
1. Свинина – 800 г, у 2017 р. – 79,5 грн, у 2018 р. – 94,5 грн. Індекс зростання за рік – 19%. 2. Яловичина – 800 г, у 2017 р. – 90 грн, у 2018 р. – 101,5 грн. Індекс зростання за рік – 3%. 3. Морква – 200 г, у 2017 р. – 1,3 грн, у 2018 р. – 2,3 грн. Індекс зростання за рік – 7%. 4. Цибуля – 200 г, у 2017 р. – 1 грн, у 2018 р. – 2 грн. Індекс зростання за рік – 100%.Таким чином, стверджує експерт, холодець за рік подорожчав майже на 30грн, або на 17%.
До речі, як йдеться у повідомленні, холодець зобов'язаний своєю появою звичайному м'ясному бульйону, який готували в усі часи. При охолодженні він густішає настільки, що стає схожим на желе. Це раніше вважали недоліком, поспішаючи розігріти бульйон. І тільки у Франції у 16 столітті один раз зважилися скористатися цією незвичайною властивістю. Для цього придумали із застиглого бульйону цілу страву, яка стала прообразом нашого холодцю. Згодом в цю страву стали додавати варене м'ясо й варені овочі. У Німеччині холодець має назву «зельц», У Польщі – «galareta», у Болгарії – «пача».
Як повідомляв «Терен» салат «Олів'є» цьогоріч здорожчав на 28%, тобто його подорожчання випереджає зростання середньої заробітної плати.
Фото з допису