Оксана Бучко

Тернополянин ледь не попався на гачок фішингістів

245654804_1025291228295010_401971131807339046_n

Покупець пише на Вайбер і скидає посилання начебто на сайт OLX, де треба ввести дані своєї картки - це стандартна схема шахрайства виду «фішинг». Жертвою його ледь не став тернополянин Антон Марчевський, який продавав відеокамеру онлайн.

- Кілька днів тому ледь не втратив гроші через шахрая, - пише він. - Я продавав відеокамеру. Далі - все як у цій статті: «покупець» пише на Вайбер, скидає мені посилання начебто на сайт OLX, де треба ввести дані своєї картки. Неладне відчув, коли при натисканні підтвердження з’являється повідомлення, що OLX призупинив співпрацю з державним банком ПриватБанк. Відразу згадав, що на сайті OLX є посилання на застереження щодо шахраїв. Там є форма, куди можна вставити посилання для перевірки. Так і роблю - і система відразу показує, що посилання жодного відношення до сайту OLX не має.

Антон відразу заблокував свою банківську картку і шахрая на Вайбері. Але фішингіст не здавався до останнього і пізніше написав на OLX: «Антон, чому ви мене заблокували?». Я у відповідь скидаю йому скрін і пишу: «Тому, що так не робиться».

- За кілька хвилин на додаток Приват-24 прийшло сповіщення, чи бажаю я здійснити платіж такому-то такому-то. Тисну «скасувати». Наступного дня я виготовив собі нову банківську картку. Ще за кілька днів камеру таки продав через OLX, але накладеним платежем через «Нову пошту». Гроші отримав.

Нагадаємо, що фішинг - це сучасний вид шахрайства, через який злодії намагаються заволодіти даними користувача: логіном, паролем платежів, одноразових паролів, іншою конфіденційною інформацією. Його ідея в тому, щоб під виглядом сайту, якому ви довіряєте, виманити у вас особисті дані, найчастіше - платіжні. Фішингові сайти можуть копіювати оригінал до найдрібніших деталей, а шахрай, користуючись психологічними прийомами, здатний переконати надати необхідну інформацію. Тому посилання слід завжди перевіряти, не покладаючись на удачу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео