Віра Олександрович

Олександр Остапчук: «До ювілею школи ми готуємо унікальний номер» (фото)

Афіша_свята

Грандіозне святкування готують до 70-річного ювілею у Тернопільському навчально-виховному комплексі школі-ліцеї №6 імені Назарія Яремчука.

Чекають на урочистостях, що відбудуться у приміщенні обласного драмтеатру, чимало гостей – як колишніх випускників різних років, так і делегації з інших міст. Секретами цього дійства із «Тереном» поділився директор цього навчального закладу Олександр Остапчук.

Ostapchuk
Ostapchuk

Нагадаємо, він очолюєте цей заклад понад 20 років. Розташована школа, яку у Тернополі традиційно вважають особливою, - на вулиці Руській, 6, у чотириповерховому приміщенні із вишиванкою на фасаді.

- Уже незабаром, 20 жовтня, школі №6 виповниться 70… Як готуєтеся до ювілею?

- Ця дата є дійсно знаменною для нашої школи. Адже 70 років – то великий проміжок часу. Тож готуватися ми почали вже давно, причому – наполегливо.

Насамперед, чекаємо багато гостей. У нас була така мрія цікава – зібрати в один день у себе делегації із усіх українських шкіл під №6. І ця ідея вже починає збуватися. Принаймні на ювілей ми очікуємо візиту гостей із 10-ти шкіл, що мають такий номер. Приїдуть групи із Хмельницького, Франківська, Кропивницького та інших міст. Це – одна сторіночка…

Друга – прибудуть представники елітного освітянського «Партнер-клубу». Я є членом цього товариства. Воно об’єднало інноваційні заклади різних регіонів України та українських шкіл зарубіжжя. Тобто учасники Міжнародного освітянського «Партнер»-клубу, за визначенням, – ефективні школи на чолі із директором-стратегом. Керує об’єднанням Галина Сазоненко. Наразі налічується 15 членів. На жаль, зв’язки із зарубіжними навчальними закладами налагоджувати стало важче. Колись до нас часто приїздили педагоги із Польщі, Молдови, Канади, США і навіть із Австралії. А наразі мають змогу збиратися лише українські представники. Я тішуся, що вони приїдуть. Адже йдеться про педагогів, які працюють нестандартно, мають власну «родзинку», тобто – впроваджують реальні новації в освіті. У них дійсно є чого повчитися!

Звісно ж, під час програми буде багато різних номерів, які можна використати у будь-яких святкуваннях. Окрім того, ми готуємо один унікальний номер. Гості його побачать на самому початку дійства. Але що саме це буде – поки що секрет, бо сюрприз не вийде…

dsc07797
dsc07797

- Ну, школа №6 відома у Тернополі неординарними святкуваннями. Наприклад, звичних лінійок у вас давно не проводять…

- Ми до всього навчально-виховного процесу намагаємося підходити творчо і оригінально. У нас навіть принцип є: «Усе має бути вишукано, оригінально, із новизною та інтелігентно». Чи вдається нам це – судити батькам і дітям… Але головне, що нам самим подобається те, що ми робимо.

Ми дійсно уже три роки не проводили лінійок у Свято першого дзвоника. У нас відбувалися «Родинні вогнища» в урочищі Кутківці. Там одночасно збиралося до двох тисяч учасників дійства різного віку. Погода нам, на диво, весь час сприяла. Однак уже можу вам сказати: 1 Вересня наступного року уже таким не буде. Це – точно! Ідеї вже починають бурлити…

15491860_1136460813089560_962706930_o
15491860_1136460813089560_962706930_o

- Але ж це не означає, що традиційне щорічне святкування у листопаді – відмінять? Я маю на увазі дійство до дня народження Назарія Яремчука, котре традиційно у вас відбувається 30 листопада.

- Так, ми називаємо Назарія Яремчука «нашим патроном». Це прийнято, наприклад, у польських школах. І навіть «№6» можна було б відкинути… Причому святкування дня народження людини, ім’я якої носить наша школа, теж розпочалися завчасно. Вчитель молодших класів Надія Тимочко разом із солістками Оксанкою і Марічкою вже взяли участь у Всеукраїнському фестивалі ім. Назарія Яремчука, що відбувався нещодавно у Франківську. Дівчатка виконували пісні із його репертуару, а також із репертуару Левка Дудківського, який заснував гурт «Смерічку». Окрім того, вони підготували 2-3 українських народних пісні.

Дійство 30 листопада цього року відбуватиметься власне у школі. Нагадаю, торік ми влаштували великий концерт у ПК «Березіль». А такі шоу ми традиційно робимо через рік. Адже у нас ще є традиційне дійство, пов’язане із Весняним балом. Однак цього року наймасштабніше свято ми присвятили саме ювілею школи. Повірте, там буде цікаво! Користуючись нагодою, запрошую усіх випускників нашої школи на дійство, що відбудеться вже у п’ятницю, 20 жовтня (дивіться афішу – прим.).

Довідка. Олександр Остапчук народився 17 липня 1958 р. у с. Рисв'янка на Рівненщині. Закінчив Тернопільський педагогічний інститут. Громадсько-політичний діяч. Відмінник освіти України. У 2006-2012 рр. — начальник управління освіти Тернопільської міської ради. Чотири рази був депутатом тієї ж ради. «Людина року» на Тернопіллі у 2003-му. «Кращий директор школи на Тернопільщині» на всеукраїнському конкурсі «Учитель року-2014».

Фото – із сайту shkola-licej6.te.ua і відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео