Тернополянин розповів, чому варто пити чай
Відомий тернополянин Микола Більчук нещодавно побував у Китаї. Окрім того, чоловік є керівником центру східної культури «Білий лотос».
Микола Більчук вирішив розповісти тернополянам про те, чому варто пити чай та про корисні складові цього напою.
До цілющих складових чаю відносяться:
Поліфеноли:
– містяться у чаї в такій великій кількості, як ні в одній іншій рослині;
– за рахунок потужної антиоксидантної активності здатні сповільнювати процес старіння, зміцнювати імунітет і запобігати розвитку ракових клітин;
– зменшують активність холестерину у крові, і тим самим перешкоджають розвитку атеросклерозу, підвищують еластичність стінок кровоносних судин;
– при захворюваннях серцево-судинної системи мають заспокійливу дію, розширюють судини, ліквідують спазми, нормалізують кров’яний тиск і у всіх випадках знімають головний біль і шум у вухах;
– зв’язують в кишечнику ряд небажаних для організму продуктів обміну речовин, що сприяє оздоровленню кишечника і є вельми корисним в комплексі заходів профілактики передчасної старості.
Ефірні масла:
– завдяки їм, ми можемо насолоджуватися ароматом чаю;
– роблять сильний вплив на діяльність центральної нервової системи, особливо на лімбічну формацію – область, відповідальну за емоційний стан людини.
Теїн (чайний кофеїн):
– діє на центральну нервову систему більш м’яко, ніж кофеїн, що міститься у кавових зернах, стимулює розумову діяльність і загострює процес мислення;
– збуджує скорочення серцевого м’яза, розширюючи при цьому кровопостачання артерії, таким же чином діє на судини головного мозку, надаючи ясність думкам і бадьорість тілу;
– володіє унікальною здатністю не накопичуватися в організмі людини, відповідно, не викликати «кавового» отруєння;
– утворюється у чайному листі в процесі росту і розвитку рослини, тому його більше міститься у якісних сортах чаю молодого збору.
Білки:
– особливо багаті білками зелені чаї, за змістом і якістю такі білки не поступаються білкам бобових культур.
Амінокислоти:
– в чаї виявлено близько 17 амінокислот, серед них є глютамінова, яка необхідна для життєдіяльності людського організму і сприяє відновленню нервової системи після напруженої роботи.
Фото з відкритих джерел