Тернополянин провалив роботу у Держфіскальній службі

Акт перевірки діяльності екс-голови Ігоря Білоуса і його заступників показав неефективність їхньої роботи у Державній фіскальній службі.

Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на засекречену копію звіту спеціальної комісії, до якої входили представники органів влади та бізнес-асоціацій.

У звіті йдеться про роботу ДФС з часу призначення Білоуса і його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка 6 червня 2014 року до моменту відставки 23 лютого 2015 року.

Як відомо, Білоус був змушений подати у відставку з посади керівника ДФС в лютому цього року. Його відставці передувало службове розслідування щодо неналежного виконання ним та його заступниками службових обов’язків.

Але Білоус не вважає свою роботу в ДФС неуспішною.

Він визнав, що не встиг реформувати митницю і трансформувати податкову міліцію у службу фінансової розвідки. А пішов із посади керівника ДФС із усвідомленням, що наступникам буде набагато легше працювати. Мовляв, основні проблеми після революції його команда здолала.

Як пише видання, на своїй посаді Білоус не спромігся створити держорган з чіткою, логічною та контрольованою управлінською вертикаллю, що призвело до створення надзвичайно «неефективної» системи управління.

Крім того, всередині структури ДФС був конфлікт між двома керівниками, самим Білоусом та його заступником Анатолієм Макаренком, який відповідав за митницю.

Також, є проблема невідшкодованого податку на додану вартість, яка не поліпшилася за часів головування Білоуса. Комісія дійшла висновку, що "спостерігається негативна практика з попередніх періодів щодо збереження механізмів ручного режиму регулювання процедури відшкодування ПДВ".

Зокрема, за Білоуса було "систематичне надання ДФС позитивних висновків щодо відшкодування ПДВ платникам, які, зокрема, здійснюють експорт через офшорні країни". Також не була вирішена проблема переплати ПДВ бізнесом.

Податкова за Білоуса не застосовувала жодних санкцій щодо найбільшого боржника ПАТ "Укрнафта" для стягнення боргів, які на початок року становили 1,7 мільярда гривень.

Проблеми з адмініструванням податків не тільки не були вирішені за головування Білоуса, але й погіршилися, йдеться у матеріалі.

Крім того, комісія дійшла висновку, що кількість кримінальних проваджень, які були відкриті стосовно ухилення від податків, не дала позитивних результатів.

У звіті комісії досить детально говориться про "кришування" схем ухилення від оподаткування та фіктивного підприємництва, в тому числі оперативними та слідчими підрозділами.

На порушення закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" ДФС не спромоглася створити внутрішню службу власної безпеки, яка має перевіряти своєчасне подання декларацій, наявність конфліктів інтересів тощо.

Власне, ДФС навіть не намагалася створити такий структурний підрозділ.

"Ефективність боротьби з корупцією в органах ДФС протягом досліджуваного періоду можна охарактеризувати як недостатню", - говориться у звіті.

Всі схеми нелегального виробництва та обігу нелегальних підакцизних товарів залишилися працювати.

"Економічний ефект від заходів оперативних підрозділів податкової міліції є взагалі мізерним", - сказано у звіті комісії.

Нагадаємо, що зараз Ігор Білоус є кандидатом на голову Фонду Держмайна України. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео