Тамара Коблик

Тонни харчів передали на передову захисникам господині села Вербовець на Тернопільщині (фото)

Волонтерська праця надзвичайно згуртувала село. Люди ліплять вареники, печуть хліб, печиво. Все село долучається, нема родини, яка б не допомагала

Тонни харчів передали на передову українським військовим господині села Вербовець Лановецької громади. Коли духмяний аромат щемко огортає вулиці — це вербовчанки випікають печиво, булочки, кекси, хліб... Усе для наших захисників! Відправляють смаколики бусами на фронт. І навіть на п’ятому місяці війни знаходять час і сили, аби приготувати щось апетитне для героїв, які мужньо боронять українську землю. А діти із села натхненно творять малюнки, пишуть листи та плетуть патріотичні браслети для воїнів. Про це розповіли на сторінці Координаційного штабу підтримки оборони України у фейсбуці.

Випічку з Вербовця неодноразово привозили і до Координаційного штабу підтримки оборони України, щоб доповнити ними продуктові набори для мирного українського населення, яке зараз під обстрілами. Гуртує до волонтерської праці односельчан педагогиня-організаторка Олеся Іванчук.

У такий складний для України час не можемо сидіти, склавши руки. У перші дні масштабної війни ми збирали тканину для маскувальних сіток і передавали до педагогічного університету в Тернопіль. Коли назбирали дуже багато, взялися самі плести. Місцеві рибалки і футболісти вишукували нам сітки, — розповідає пані Олеся. — Люди охоче збиралися в школі: хтось нарізав смужки, хтось в’язав... Побачили, що є багато робочих рук, тож вирішили готувати їжу для військових. Так і донині ліпимо вареники, печемо хліб, печиво… Все село долучається, нема родини, яка б не допомагала. Навіть бабусі, які вже не можуть поратись із тістом, купують готову випічку і приносять. Волонтерська праця дивовижно згуртувала Вербовець!

Вербовчанки вже напекли кілька тонн печива, сотні хлібин, наліпили кілька сотень відер вареників, приготували понад сотню слоїків тушківок… І це далеко не повний список!

Печиво легко готувати, бо кожен може вдома у вільний час. Проте наші господині збираються в оселях, де є печі, й спільно роблять велику кількість, — зазначає вчителька. — Жінки з вулиці Підлісся печуть у п’єці Раї Герасим’юк, з вулиці Куток — у п’єці Лідії Юрковської. Вчителька фізики та інформатики Алла Горошко з рідними і переселенцями, яких прийняла в своїй домівці, напекли вельми багато! Якщо за тиждень від села готували 700 пакетів печива, то її родина сама — 250-300. Ми безмежно вдячні всім небайдужим, які допомагали і допомагають продуктами, коштами, працею.

Перед Великоднем мешканці Вербовця напекли гору пасок і передали військовим.

Яким було наше здивування, коли один захисник розшукав у Фейсбуці лановецьку групу і подякував вербовецьким господиням. Це незабутньо і надихає до праці! Долучаються до допомоги вихідці з нашого села, які зараз за кордоном, — передають гроші, готову продукцію. Місцеві підприємці та фермери також жертвують на добру справу. Кожен черговий бус щирої і щедрої допомоги від Вербовця — це наш вклад у перемогу! - йдеться у повідомленні.

Фото зі сторінки Координаційного штабу підтримки оборони України у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео