«Треба перетягнути людей на світлу сторону»: Віктор Ляшко про вакцинацію, карантин і ковід-паспорти

medium

В Україні з кінця лютого стартувала вакцинація проти коронавірусу, однак влада нині під шквалом критики через украй повільні темпи. До того ж розпочалася третя хвиля епідемії, через що ледь не половина регіонів вже опинилися в «червоній» карантинній зоні.

Про проблеми з вакцинацією, адаптивний карантин і можливість запровадження «ковід-паспортів» говорили з головним санітарним лікарем Віктором Ляшком у програмі «Мокрик По Живому» на hromadske. Зібрали для вас головні тези.

Про хворобу після вакцинації

Це факт, який потрібно було протранслювати суспільству: щеплення насамперед захищає від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

Я захворів на 11-ий день після вакцинації. Щодо вакцини AstraZeneca чітко зазначено, що імунітет формується на 22-ий день після навіть першого щеплення. Після 90 днів він іде на згасання, тому після цього потрібна додаткова доза.

В разі вакцинації людина може захворіти, і про це йдеться в усіх релізах. Вакцини — Pfizer, AstraZeneca, Moderna та інші — насамперед орієнтовані на зменшення тяжкості перебігу хвороби. Потім — на можливість захворіти, далі — на можливість передання інфекції від людини до людини.

Я вважаю це хорошим сигналом, який розглянули (інфікування Ляшка після вакцинації — ред.), щоби потім не було сенсації, коли захворіє вакцинована людина.

medium (1)
medium (1)

Про третю хвилю епідемії (біда є)

Чи є проблеми в лікарнях? Так, проблеми є, оскільки кількість госпіталізованих зростає, ми бачимо, що статистика зростає (кількості інфікованих — ред.).

Так, є біда. Якщо є 18 тисяч випадків за добу, ми не будемо на «чорне» говорити «біле».

Але ми діємо. Спочатку було 12 тисяч ліжок, потім кількість поступово збільшувалася, і зараз ми маємо 74 тисячі ліжок, із яких 64 тисячі забезпечені киснем. Зараз у нас у лікарнях перебувають 45 тисяч хворих.

Будь-яка система охорони здоров’я не витримає, якщо відбуватиметься цілковите нехтування карантинними обмеженнями і протиепідемічними нормами.

Чому адаптивний карантин, а не повний локдаун

Регіон відправляють у «червону» зону, коли система охорони здоров’я під загрозою колапсу, але закриваємо не всю країну одразу. В Івано-Франківській області в середині лютого запровадили карантинні обмеження, захворюваність почала спадати. Тому говорити, що треба закрити всю Україну, для Івано-Франківщини, напевно, буде запізно, адже вони зробили це раніше і вже виходять із цього.

Не нехтуймо карантинними заходами — і ми побачимо результат. Він вже є в Івано-Франківській області, на Закарпатті, у Чернівецькій області вже стабілізувалася ситуація. У Житомирській області фіксуємо зростання, тому ми сформували комісію, яка поїде туди на перевірку. Київ також показує стабілізацію.

Якщо ми будемо нехтувати карантином, система охорони здоров’я рано чи пізно дасть збій.

medium (3)
medium (3)

Про роботу «Буковелю» на канікулах

Вирішили дати людям можливість свята просто неба, адже вірогідність інфікуватися — нижча.

У Буковелі проблема була тільки з чергами до підйомника, і тут повна відповідальність (я б сказав безвідповідальність) власників. Тому що організувати правильну чергу до підйомника — елементарно, було б бажання. Але цим повністю знехтували.

І працювати мав тільки курорт, а ресторани та бані мали б бути закритими, готелі працювали з доставленням їжі до номерів. Цим усім знехтували, тому ми організували перевірку, люди несли адміністративну відповідальність.

Про вакцинацію

Ми розпочинали каскадним методом, з однієї мобільної бригади, і потроху розширювали, щоби унеможливити будь-які програмні помилки.

І ми планували використати 250 тисяч доз (не надто відстали, зараз 213) і через 4 тижні повернутися до тих, кому вже зробили щеплення, щоби ввести другу дозу (бо було всього 500 тисяч доз — ред.).

Але в цей час надійшли результати дослідження з Великої Британії, Канади, Німеччини, що для формування кращого імунітету доцільно перенести друге щеплення на 90 днів. І це змінює нашу стратегію — тепер ми розширюємо кабінети щеплення і збільшуємо кількість вакцинованих.

Зараз стратегія адекватна до тієї кількості вакцин, які на цей час є в Україні. Якщо надходитимуть нові партії вакцин, кількість провакцинованих за добу буде збільшуватися. В середньому ми можемо вийти на 3,5-4 млн щеплень на місяць, якщо у нас буде достатня кількість вакцин.

medium (4)
medium (4)

Скільки вакцин чекаємо

Covishield ми отримали 500 тисяч, за контрактом до кінця березня мав прибути ще мільйон доз. Потім наступні 500 тисяч доз і ще мільйон. Проте зараз в Індії тимчасова заборона на експорт вакцини. Але ми не панікуємо, бо зараз приходить нова вакцина з такої ж платформи — у межах механізму COVAX. Це AstraZeneca, вироблена на корейському майданчику. До кінця травня ми отримаємо 1,7 мільйона доз. Перший транш у 360 тисяч вже готові нам відвантажити, питання тільки в реєстрації вакцини. Плюс у нас законтрактована вакцина Sinovac — 2 мільйони доз. Перше постачання у 215 тисяч доз вже надійшло, наступні очікуємо. Додатково в межах COVAX ми отримаємо 117 тисяч доз Pfizer, яка повинна от-от прийти. І плюс ми сьогодні отримали підтвердження від COVAX про виділення Україні ще мільйона доз вакцини Pfizer, які привезуть траншами до кінця червня.

Запис на вакцинацію в додатку «Дія»

Насправді це запис не на вакцинацію, а запис у лист очікування. Коли йдеться про запис на вакцинацію, ми вже розуміємо — такого дня о такій годині за конкретною адресою вам зроблять щеплення.

У «Дії» це запис у лист очікування — коли настає ваш етап, ви автоматично опинитеся в системі запису на вакцинацію, і вам надішлють пуш-повідомлення, що ви записані тоді-то. Якщо вас влаштовує — ок, не влаштовує — телефонний дзвінок і ви узгоджуєте час.

Із цієї черги вакцинувалися люди, старші 80 років, бо розпочався вже другий етап вакцинації. Після запису в «Дії» охочих сортують за етапами щеплення.

Війна з антивакцинаторами

У соцопитуваннях (які показують, що близько половини українців не хочуть вакцинуватися — ред.) важливо, як поставлене запитання. Зазвичай є група у 15%, яка точно не буде робити щеплення, і 15-20%, яка точно буде. Для нас ці 60%, які між ними й вагаються, — це наша цільова група, яких ми маємо переконати перейти на нашу — світлу сторону, тобто вакцинуватися.

Загалом нам треба провакцинувати 50-60%, бо багато людей вже перехворіли. Щоби сформувати імунний прошарок, нам потрібні приблизно 80% імунізації людей. Тобто 50-60% ми забезпечимо вакцинацією і розуміємо, що частина перехворіли та матимуть імунітет. Це дозволить нам позбавитися карантинних обмежень.

Вітчизняна «унікальна» вакцина, про яку казав Зеленський

МОЗ на це (потенційну вітчизняну вакцину — ред.) не розраховує, ми більше розраховуємо на вакцини, які вже пройшли третю стадію клінічних досліджень і кваліфіковані ВООЗ.

Про «ковід-паспорти»

Треба розуміти, що є міжнародне свідоцтво про вакцинацію — його може ввести країна, і його вимагають під час перетину кордону. Це передбачено міжнародними документами, в Україні вони також ратифіковані й уведені в дію. Коли зробили щеплення, лікар поставив печатку — все, можемо подорожувати.

Також є паспорт вакцинації — цей документ використовується всередині країни, він дає певні переваги. Наприклад, піти в кінотеатр — а невакцинованого не пустять.

А є імунний паспорт, який показує наявність антитіл, дані про хворобу або ще й дані про вакцинацію. У такому випадку в кінотеатр може прийти не тільки вакцинована людина, а й та, що перехворіла або має титр антитіл.

ЄС замахнувся на імунний паспорт, але ВООЗ його категорично не підтримує і зробило їм застереження. Сьогодні була заява гендиректора ВООЗ за підписом 22 лідерів держав, зокрема й Володимира Зеленського, про те, що має бути рівність у таких ситуаціях.

Також була нарада у прем’єр-міністра (Дениса Шмигаля — ред.), я в ній брав участь, де ми говорили, що ми повинні одразу долучитися до цієї ініціативи Євросоюзу. Ми відпрацьовуємо все, щоби в Україні одразу були виконані вимоги ЄС (про ковід-паспорти — ред.), якщо Євросоюз їх введе.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео