Віра Олександрович

«Треба розуміти, що це була стихія!» - головний рятувальник Тернопілля (фото)

styhiya4-copy

Складні погодні умови спостерігали у Тернопільській області у вихідні, 12 і 13 листопада. Це стало шоком для звичайних людей і додало роботи спеціальним службам. Настільки – що оговтатися дехто не може досі.

Про це та інше «Терен» розпитав у начальника Управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області Віктора Маслея.

maslej_
maslej_

Штормове попередження розповсюдили 11 листопада

Пане Вікторе, ви як начальник управління Державної служби надзвичайних ситуацій входите до складу оперативного штабу, створеного у Тернопільській області через суттєве погіршення погоди. Тож повідомте актуальні новини...

Через вплив потужного циклону із Балкан в області ввечері 12 листопада і всю добу 13-го спостерігалися складні погодні умови. Випадання такої кількості снігу в окремих районах краю сягнуло критерію стихійного явища. Налипання мокрого снігу, ожеледиця. Подекуди випала місячна або навіть півторамісячна норма опадів за одну добу. Така погода була прогнозованою. Ще 11 листопада відбулося засідання оперативного штабу Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Керівників ряду областей, які могли потрапити під вплив стихії, уже тоді про це повідомили.

Штормове попередження ми розповсюдили негайно – і комунальникам, і дорожникам, і перевізникам. Аби всі мали змогу належно підготуватися. Проте опади, що сягали 60-ти сантиметрів, створили додаткове навантаження для всіх екстрених служб. Через це у декого, можливо, склалося враження, про нашу неготовність. Але говорити так недоречно.

Керівництво штабом взяв на себе особисто голова обласної держадміністрації Степан Барна. У неділю і понеділок, до речі, засідання відбувалися що три години. У режимі аудіо-конференції нам вдавалося терміново обговорити усі нагальні питання із керівництвом районів і начальниками рятувальних підрозділів на місцях. Усі рішення ухвалювали максимально оперативно.

osnovne-copy
osnovne-copy

Чи були такі ж проблеми в інших регіонах? Чи їх обминуло?

Циклон захопив доволі велику територію. Окрім Тернопілля, стихія бушувала на Буковині, у Житомирській, Вінницькій, Чернігівській і Київській областях, а також у самій столиці. Але там шар снігу, наприклад, сягав 25-30-ти сантиметрів.

Понад 360 сіл і селищ залишилися без світла

А це правда, що саме Тернопіль опинився в епіцентрі, тому, мовляв, у нас так усе ускладнилося?

Так, на Тернопільщину припало найбільше опадів. Але річ у тім, що через певні візуальні ефекти люди бачили лише навантаження, а не могли помітити, як служби працювали і справлялися. Зокрема, підрозділи Державної служби надзвичайних ситуацій перевели у режим посиленої готовності ще уночі з 12 на 13-те. Ми вже тоді разом із дорожниками почали вживати певні заходи на шляхах краю. На базі лікувальних закладів розгорнули пункти обігріву. Залучалися до роботи і пересувні пункти нашої служби. Проте сніг так інтенсивно випадав, що навіть за кілька хвилин після проходження техніки від їхньої роботи сліду не було.

styhiya12-copy
styhiya12-copy

Чи зауважили ви слабкі місця? Що варто робити у подібних ситуаціях?

Оголилася відразу низка проблем. По-перше, довелося боротися зі значними заметами на дорогах. Друга проблема – одночасне відключення багатьох населених пунктів від системи енергопостачання. Понад 360 сіл і селищ через циклон залишилися без світла. Тому насамперед стояло завдання – розчистити дороги державного і міжобласного значення. Після цього треба було забезпечити можливість для роботи енергетиків. Адже їм треба було добратися до ліній електропередач і усунути пошкодження. І динаміка була такою, що практично за дві доби у всіх населених пунктах уже була електроенергія.

styhiya1-copy
styhiya1-copy

До слова, рух на автошляхах у нас цього разу не припинявся довше, ніж на 5-6 годин…Фактично він був лише утруднений на деяких ділянках доріг. Нагадаю, під час стихії у 2012-му шляхи «завмирали» навіть на 3-4 доби.

Водії примудрялися у три, чотири ряди перекривати смуги

Але у людей все одно склалося враження, що зима цього року прийшла раптом і несподівано. Черговий раз усі говорили про боротьбу зі стихією…

Я не згоден із думкою, що зима прийшла до рятувальників несподівано. Ми були до цього готові. Більше того, навіть прогнозували таке ускладнення. Але повірте, цього разу проблему створювала не тільки стихія, а й… люди. Недисциплінованість водіїв часто-густо не дозволяла працювати і техніці автодору, і рятувальним підрозділам.

styhiya6-copy
styhiya6-copy

Що ж вони робили? Перекривали дороги?

Коли оперативний штаб прийняв рішення про обмеження руху великовагового транспорту, так званих фур, ми їх спиняли на обочинах, щоб не загромаджувати дороги і дати змогу працювати снігоочисній техніці. Проте водії примудрялися у три, чотири ряди перекривати смуги, створюючи затори. Хтось із них мотивував таку поведінку присутністю дітей у салоні, інші переоцінювали свої можливості і вміння. А відтак великотоннажний транспорт без ланцюгів на колесах опинявся на трасі. Фури ковзали, сповзали, перекривали рух.

styhiya7-copy
styhiya7-copy

styhiya5-copy
styhiya5-copy

Які сили, скільки техніки вам довелося залучити цього разу?

Зусиллями штабу вдалося створити міжвідомче угруповання сил. До нього входили і аварійні бригади РЕМу, техніка облавтодору і нашої служби. Лише рятувальники задіяли близько сотні одиниць техніки. Постійно працювало понад 300 чоловік особового складу. Наша функція – допомога людям, які потрапили у надзвичайну ситуацію. І я вважаю, що ми із цим впоралися.

styhiya3-copy
styhiya3-copy

styhiya2-copy
styhiya2-copy

«Власне, зима тільки розпочалася»

Що треба зробити, аби надалі не було таких «авралів»? І чи взагалі цього можна уникнути?

Насамперед, треба розуміти, що це була стихія. Подібні ситуації стаються і за кордоном. Коли за одну добу випадає понад місячну норму опадів, то це – будь-де створює незручності.

styhiya9-copy
styhiya9-copy

Звісно, ми вже проаналізували ситуацію. Врахували досвід минулих років. Найкращий ефект дають кардинальні заходи, наприклад, припинення руху магістралями, а також заборона руху для великовагового транспорту. Але це тягне за собою інше – потрібні відповідні зручні місця для відстою фур. Бажано – обладнані пунктами обігріву, із забезпеченням гарячим харчуванням тощо.

І наостанок. Чи прогнозують нам ще якісь погодні сюрпризи?

За повідомленням гідрометеоцентру, вже у ці вихідні нас очікує підняття температури до плюсових позначок. Це може призвести до швидкого танення снігу і, відповідно, підняття рівня води. Ми не прогнозуємо жодних аномалій ніде, окрім обласного центру. Ви знаєте, що Тернопілля останніми роками страждало від маловоддя. У деяких населених пунктах навіть пересохли криниці. Тому землі готова прийняти цей сніг, таку значну кількість вологи. Питання лише – із Тернополем. Але представники міської ради запевнили, що необхідні заходи вони уже вживають – розчищають шляхи для стоку води, очищують решітки. Та й сніг уже активно із міста вивозять. Тому, думаю, обійдеться без надзвичайних подій.

Власне, зима тільки розпочалася. Хотілося б, щоб вона була на радість усім – морозяна і снігова. Ми ж як надзвичайники - готові до будь-яких викликів природи…

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у мережі «Фейсбук»

Довідка. Негода, що добу тривала на Тернопільщині, завдала збитків майже на 2 млн грн. Такі підрахунки зробили в обласній держадміністрації. На ліквідацію негараздів в основному спрямували кошти із державного резерву. Проте частину грошей довелося шукати у скарбницях громад і районів. Якщо цих фінансів бракне, обласна влада звертатиметься із клопотанням до Кабінету Міністрів.

Вибір читачів за тиждень

Відео