Тропічна краса: жителька Тернопільщини колекціонує орхідеї

Орхідея – рослина невибаглива. Найперше для неї важливе світло

Чи то зима, чи осінь, літо чи весна, в Галини Баляс із Байківців Тернопільського району завжди пишно квітнуть розкішні орхідеї. Її колекція налічує майже три десятки вазонів, пише Сільський господар.

Перші орхідеї з’явилися у мене дванадцять років тому, – розповідає Галина. – Це був фелонопсис – один із видів орхідей, найбільш популярний серед квітникарів. Ці квіти мені подарував мій чоловік. Вазон і досі радує мене своїм цвітом. До речі, ця орхідея перший рік цвіла безперестанку. Квіти настільки полонили мене своєю красою, що я вирішила заставити ними усі підвіконня. А чоловіка попросила, щоб замість квіткових букетів дарував мені орхідеї. Зрізані квіти у вазі скоро зів’януть, а у горщику довго тішитимуть мене.

З того часу, так би мовити, все й розпочалося. Галина стала цікавитися інформацією, як правильно доглядати за орхідеями, створити їм належні умови, щоб вони цвіли і радували своєю красою.

Орхідея – рослина невибаглива, – каже Галина. – Найперше для неї важливе світло. Саме від рівня освітлення залежить, скільки води вберуть в себе корені, і як вони її розподілять. Тобто, на що піде вода, як будівельний матеріал: на ріст листя, коріння або квітконосів. Освітлення для фаленопсиса має бути яскравим, але розсіяним, ніяких прямих променів. Тривалість світлового дня повинна бути не менше 10 годин. Найкраще рослина почувається на південних вікнах. Але влітку, коли сонечко припікає, орхідею потрібно захистити від опіків. У такому випадку я опускаю на вікнах жалюзі. Якщо ж їх нема, то краще вазони забрати з підвіконня якнайдалі.

Ще одна умова правильного догляду за орхідеями – вологість. Вона, за словами Галини Баляс, не має опускатися 40%. Ідеальна ж вологість – 60-80%.

Взимку, щоб зменшити вплив опалення, я покриваю коріння орхідеї мохом сфагнумом і обприскую водою, – ділиться досвідом квітникарка. – Також раз у тиждень, а влітку два рази, обприскую листя водним розчином бурштинової кислоти. Від того рослина стає міцнішою і довше квітне. Поливаю її теж один раз на сім днів. У спекотну пору – частіше. Рослина сама підказує, коли їй бракує вологи: коріння починає сохнути, біліти, а листя в’янути. Поливаю методом занурення горщика з рослиною у ємкість, на половину заповнену водою. Тримаю горщик у воді двадцять-тридцять хвилин. Навесні вазони, які ще не зацвіли, підживлюю спеціальним добривом для орхідей «Стимувіт».

Що стосується пересадки орхідеї, то Галина Баляс радить це робити у неквітучому стані. Інакше рослина може скинути цвіт і бутони. Свої орхідеї жінка пересаджує лише тоді, коли бачить що корінцям вже затісно у горщику.

Квітникарі-початківці часто не знають, що робити з повітряними корінцями, дехто їх навіть обрізує, – каже Галина. – Однак варто пам’ятати, що в природі орхідеї, зокрема, фаленопсиси чіпляються до стволів великих дерев саме повітряним корінням, тому його поява – цілком звичайна справа. Та якщо на корінцях раптом з’явилися ознаки гнилі, їх бажано акуратно підрізати, а місце зрізу засипати товченим активованим вугіллям. За такий правильний догляд орхідеї віддячать пишним цвітом, який радуватиме цілий рік.

Фото Сільського господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео