Віра Олександрович

Цілу родину з Тернопільщини у ФСБ Росії зробили «українськими шпигунами» (фото)

ФСБ

Родину з Тернопільщини у ФСБ Росії зробили «українськими шпигунами», а за компанію із ними потрапив «на гачок» 23-річний торговець кавою з Києва.

Чоловіків, яких назвали «агентами», знайшли журналісти видання «Медуза». Нагадаємо, у Федеральній службі безпеки Росії 2 грудня заявили, що нібито затримали двох агентів СБУ і ще одного агента військової розвідки України. Вони нібито «збирали інформацію та готували теракт». Пізніше у Службі безпеки України це назвали фейком і елементом гібридної війни. І підстави для такого висновку дійсно були.

Зауважимо, у ФСБ договорилися до того, що один із чоловіків планував підірвати в Росії дві бомби, інші підозрювані — батько із сином — нібито шпигували за стратегічними об'єктами.

Тому журналісти «Медузи» зв'язалися із рідними затриманих і виявили, що агентами СБУ та української військової розвідки в Росії оголосили: 23-річного торговця кавою і цілу родину із села Перепельники, тобто сина, батька та маму, яка працювала вчителькою.

Цилик
Цилик

Так от, киянка Мілана Цилик (мати нібито «терориста» - пояснили у виданні) уважно переглянула відео, представлене ФСБ. Голос свого сина Олександра жінка почула вперше із жовтня, коли той вирушив у ділову поїздку до Росії. Пані розповіла, що його поїздка була пов'язана із чаєм і кавою. Мовляв, він на цьому заробляв, їздив на фестивалі, добре знається на зернових видах кави. І дійсно, Олександр Цилик, відучившись на спеціаліста із банківської справи, почав працювати не за фахом, а в кав'ярнях і барах.

Однак на оперативній зйомці ФСБ хлопець розповідає, що справжньою метою його поїздки була не закупівля кави, а «організація теракту» за завданням ГУР Міноборони. Він нібито мав підірвати на території РФ саморобні бомби. Юнак перестав виходити на зв'язок, до речі, ще у жовтні, при перетині російського кордону. Після зникнення Олександра Цилика оголосили в розшук в Україні. Але перші відомості про нього надійшли лише за місяць, у листопаді, згадує мати хлопця. Вона додала, що телефонувала до посольства, ті робили запит до Росії, там відповіли, що сина затримали. При цьому ФСБ не доповіло про це консулу, хоча мало.

Коваль1
Коваль1

Двоє інших затриманих, як стверджують у ФСБ, - агенти СБУ. Зіновій та Ігор Ковалі – батько та син – нібито приїхали до Росії, щоб «сфотографувати автомобільні мости, залізничні мости, теплоелектростанцію». Судячи із «відеозізнання» чоловіків, у сім'ї всі троє – агенти, навіть мати, яка, судячи зі сторінки в «Однокласниках», як мінімум до 2017 року викладала у сільській школі.

Коваль2
Коваль2

Уже за тиждень після «вербування» Службою безпеки батько і син Ковалі поїхали до Росії. Там їх затримали. В автомобілі «шпигунів» співробітники ФСБ «знайшли» зброю: на опублікованих оперативних кадрах можна нарахувати 8 пістолетів, безліч обойм і карабін.

Зброя
Зброя

До речі, речник СБУ Артем Дехтяренко, на прохання видання «Медуза», нагадав, що за останні місяці українські спецслужби «викрили» близько 50 російських агентів. Причому були поіменно встановлені офіцери ФСБ РФ і перехоплені їхні розмови. І це – не фейк! Очевидно, що йдеться про велику репутаційну втрату для ФСБ, яка вкотре прагне дискредитувати українську спецслужбу своїми фейками.

Фото із відкритих джерел і видання «Медуза»

Вибір читачів за тиждень

Відео