Орест Сарматський

Ціни на агропродукцію стрімко пішли вниз (Агроновини)

0402 (Copy)

Епідемія, викликана коронавірусом, її вплив на попит і порушення транспортного сполучення стали ударом для ринку сільгосппродукції. Трейдери розраховували на збільшення закупівель сільгосппродукції зі США в Китаї після підписання угоди про «першу фазу» торгової угоди.

Очевидно, захворювання швидко поширюється в Китаї. Це дуже погано з точки зору економічного зростання не тільки для Китаю, а й для усієї Азії, вважає аналітик Nirmal Bang Securities Кунал Шах, якого цитує агентство Bloomberg.

Вплив коронавірусу на ціни АПК прокоментував голова ради ГО «Бізнес-Варта» Іван Мірошніченко.

Ситуація із коронавірусом у Китаї негативно вплине на товарні, аграрні та фондові ринки (особливо Азії й Китаю). Добре знову для золота, срібла, платини, нішових компаній, які не пов’язані з цією проблематикою, або, навпаки, напряму пов’язані (медицина), зазначив він.

За матеріалами agronews

0401 (Copy)
0401 (Copy)

Рентабельність агровиробництва рекордно впала у 2019 році

Рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах у 2019 р. може становити 7,6% у порівнянні з 22,8% у 2018 р. Це найменший з 2006 р. показник рентабельності виробництва сільгосппродукції.

Про це свідчать розрахунки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», поінформував директор закладу, академік НААН Юрій Лупенко. 

За його словами, основними чинниками зменшення рентабельності стало падіння цін більшості основних видів сільськогосподарської продукції на фоні зростання собівартості її виробництва.

Торік ціни на зернові зменшилися проти 2018 року на 7,4%, соняшник  майже на 11%, ріпак  майже на 7%. Найбільше падіння цін відбулося по ячменю (-18%), сої (-17%) та пшениці (-11,8%), зауважив Юрій Лупенко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео