Ціни падають: виробники поспіхом розпродують залишки моркви зі сховищ (Агроновини)
Черговий тиждень поточного року став переломним на ринку моркви в Україні: зростання цін у даному сегменті впродовж 6-ти попередніх тижнів не тільки припинилося, а й змінилося на зменшення.
Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації.
Аналітики прогнозували дану ситуацію, спираючись перш за все на показники відпускних цін на продукцію, які цього сезону дійшли до історичного максимуму. Паралельно з поступовим зростанням цін, попит з боку покупців також поступово слабшав, а на початку минулого тижня торгівля у даному сегменті практично зупинилась.
Оцінивши ситуацію, українські виробники поспіхом намагалися реалізувати залишки моркви зі сховищ, а єдиним інструментом, який міг би допомогти в цьому випадку, було зменшення раніше встановлених цін. Як результат, минулий тиждень логічно закінчився встановленням нового цінового діапазону, а саме — 16-20 грн/кг.
Як прогнозують аналітики УПОА, поки в українських фермерів ще будуть в наявності приховані запаси моркви, основним чинником ціноутворення у даному сегменті буде саме купівельна активність.
До 90% української гірчиці йде на експорт
Олійна гірчиця має досить високу рентабельність. Витративши до 10 тис. грн на вирощування 1 га та зібравши навіть мінімальний урожай, можна отримати значні прибутки.
За даними «АПК Інформ», ціни на насіння гірчиці білої з липня 2018 року до квітня 2019-го коливались від 16,8 до 22 тис. грн/тонна, гірчиці сизої — 14,5-15 тис. грн/тонна, пише AgroTimes.
Крім цього, гірчиця є експортоорієнтованою культурою. Україна входить до найбільших експортерів олійної гірчиці у світі.
Посівні площі під культурою щороку становлять 50 тис. га. Українські сільгоспвиробники відвантажують на зовнішні ринки до 40 тис. тонн (85-90%) виробленого насіння.
Лідери закупівлі цього товару — Німеччина, США, Франція, Непал і Польща.
Фото з відкритих джерел