Віра Олександрович

«Цієї осені ціна пального «стрибати» не повинна» - Віталій Луй

traktor

Традиційно в осінню пору на Тернопіллі і не тільки «стрибають» ціни на солярку. Пов’язують такі негаразди зазвичай із піком польових робіт.

Чи станеться так і цієї осені? Чи мають аграрії досить пального? Про це «Терен» запитав у директора департаменту агропромислового розвитку обласної держадміністрації Віталія Луя. Чиновник вважає, що для паніки цього року підстав немає.

- У наявності пального проблема взагалі не стоїть, - каже він. – Питання – у ціні. Але ринок сьогодні доволі збалансований, ціна стабільна. Аналогічно, щодо засобів захисту рослин і насіннєвого матеріалу. Тобто ціни, що були зафіксовані на початку цього бюджетного року, зберігаються. І якихось тенденцій чи значних відхилень ми не очікуємо. Пального усім на збір урожаю і на посівну вистачить.

Чиновник стверджує, що зміни цінової політики можуть спричинити лише не зовсім чесні дії нафтотрейдерів.

- Нафтотрейдерів у нас – не так багато. Це – монопольний ринок, - продовжує він. – Тобто певний елемент зговору присутній. Але ми працюємо. Антимонопольний комітет України працює. На ці речі однозначно у Києві звертають увагу. Тому грандіозних «стрибків» уже немає. Тим паче, ціна на нафту у світі – стабільна. Курс валют хоч і хитається, але без критичних падінь і підйомів. Тому серйозних коливань на ринку ми зараз не очікуємо.

До слова, у проекті Державного бюджету-2017 закладають курс гривні щодо долара - 27,50. Такий прогнозний показник Віталій Луй вважає цілком реальним. Хоча на початку року, на його думку, курс вітчизняної валюти може бути і дещо нижчим.

Фото з сайту agroprodservice.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео