Орест Сарматський

У 555-річному селі на Тернопільщині зберігають у церкві шмат бляхи із загадковими фігурами (фоторепортаж)

застав-образ

У церкві села Іванківці на Лановеччині є те, чого немає в інших храмах.

DSC00083 (Copy)
DSC00083 (Copy)

Отож, храм про який йдеться, збудовано у 1741 році стараннями прихожан. Церква – дерев’яна на кам’яному фундаменті, дзвіниця при церкві – теж дерев’яна.

DSC00094 (Copy)
DSC00094 (Copy)

При вході до храму є ікона Покрови. Всередині церкву розписано згідно з канонами Православної Церкви. Старенький іконостас нагадує про вік храму. Є паламарка, де зберігають церковні речі.

DSC00120 (Copy)
DSC00120 (Copy)

На дзвіниці – чотири дзвони з написом імені церкви – Святої Покрови. Храм має хрестоподібну форму, невеликий за площею, але його вистачає громаді села.

DSC00082 (Copy)
DSC00082 (Copy)

4 серпня, в день Святої рівноапостольної Марії Магдалини тут відбувається відпуст. Церква Святої Покрови перебуває під охороною держави, як пам’ятка історії, культури та архітектури місцевого значення.

DSC00116 (Copy)
DSC00116 (Copy)

Усередині храму серед традиційних церковних є, на перший погляд, досить дивна річ – іржавий шмат бляхи. Років з десять тому його сюди принесли парафіяни, які побачили на металі образ Богородиці. Інші ж мешканці села угледіли в обрисах фігуру Богородиці із маленьким Ісусом, були й такі, що бачили святителів, ще одні – щось своє… Порадившись із священиком, віряни вирішили залишити отой шмат бляхи із дивними образами у церкві. Тож під час відвідин храму люди підходять до цього металевого прямокутного шматка заліза і вклоняються тому, що кожен по-своєму бачить на іржавій поверхні…

DSC00084 (Copy)
DSC00084 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео