Орест Сарматський

У британських магазинах з’явилися українські яблука (Агро-новини)

l20

На полицях ASDA — однієї з провідних роздрібних мереж Великобританії з’явилися українські яблука, повідомляє Національний промисловий портал.

«Переговори з ASDA почалися ще 2 роки тому, весь цей час ми вивчали особливості ринку Великобританії на постачання баштанних, дині, гарбуза. Не всі поставки були вдалими, саме на помилках ми і вчилися, іншого шляху, на жаль, не існує», — розповідає консультант з експорту ТОВ «Вінігретта» Максим Кулик.

0703
0703

На підготовку першої експортної партії пішло 2 місяці, адже загальний перелік вимог розтягнувся на 12 сторінок договору.

Крім сертифікату Global Gap, потрібно було виконати всі вимоги, прописані в специфікації продукту:

* калібр плодів 65 + з відхилення не більше 5 мм;

* забарвлення не менше ніж 50?%;

* допуск по браку й дефектів не більше 5?%.

Досить жорсткі вимоги були й до тари. Яблука завантажувалося в нові дерев’яні або пластикові контейнери, до яких обов’язково додавалися сертифікати підтвердження безпеки.

Тест на наявність пестицидів у незалежній лабораторії Великобританії був головним викликом. Українські яблука виявилися повністю безпечними, а за якістю навіть кращими, ніж польські.

Фермери в ЄС напряму постачатимуть продукцію до супермаркетів

Європейський парламент прийняв положення, які дозволять фермерам заключати контракти із супермаркетами, планувати обсяги виробництва та узгоджувати постачання в межах цих контрактів. Ця Реформа спільної аграрної політики ЄС набере чинності наступного року, повідомляє портал info.shuvar.

До цього часу, право на пряме постачання мали виробники окремих категорій продуктів, таких, як молоко, оливкова олія, яловичина або крупи. Нові правила дозволять усім представникам сільського господарства в ЄС планувати своє виробництво та узгоджувати обсяги постачання в межах контракту та відповідно до правил конкуренції ЄС.

У ЄС переконані, що завдяки такому нововведенню фермери отримають більш ефективні інструменти для захисту від нестабільності ринку.

0701
0701

Реформа також передбачає компенсації, передбачені у зв’язку з неврожаєм через несприятливі погодні умови, шкідників або хвороби, у випадку із ВРХ.

Крім того, поняття «активного фермера», тобто людини, яка має право отримувати сільськогосподарські субсидії стане більш гнучким для всіх країн-членів ЄС. Нововведення також значно збільшать розмір допомоги молодим фермерам, — до 50?%.

Через 5 років Україна зможе задовольнити внутрішній попит на лохину — думка

На думку засновника розплідника «Брусвяна» Ліліани Дмитрієвої, потрібно ще близько 6 – 8 тис. га під лохиною, щоби наситити внутрішній ринок. Експерти вважають, що на такі обсяги фермери вийдуть через п’ять-шість років, повідомляє mind.ua.

Лохина — «маркетингова» ягода. Вона нова для ринку, мода на неї сформувалася недавно, тому вирощують її поки що мало. До того ж на відміну від полуниці чи малини, вона порівняно довго зберігається — до тижня, та добре піддається заморожуванню. Це дозволяє зберегти зовнішній вигляд і смакові якості, чого немає, наприклад, у полуниці.

0702
0702

Лідером із вирощування лохини стала Житомирська область — під цю культуру тут відведено 400 га. Також великі площі посадки ягоди у Волинській і Київській областях. За оцінками експертів, сумарні площі лохини в Україні становлять понад 1 тис. га, що майже в 1,5 рази більше, ніж, наприклад, займає малина.

Для того, щоби висадити 1 га лохини, буде потрібно $10–20 тис. Перший промисловий урожай можна отримати на третій рік. Кущі плодоносять до 50 років. З 1 га можна зібрати до 12 т ягоди.

Витрати на вирощування кілограма лохини становлять 10–15 грн. Водночас в сезон у роздріб лохину продають по 250–350 грн/кг, при оптовій ціні закупівлі — від 80 грн/кг.

Варто зазначити, що понад 85 % лохини українського виробництва йде на експорт. Основні покупці — Нідерланди, Білорусь, Польща, Австрія і Великобританія.

Вибір читачів за тиждень

Відео