У Чорткові вже півроку очисні споруди працюють на повну потужність (відео)

123

Вже протягом шести місяців каналізаційні очисні споруди Чорткова працюють на повну потужність, але поки що у тестовому режимі – завершується етап пусконалагоджувальних робіт. До того каналізаційні стоки з 30-тисячного міста без жодної очистки потрапляли у Серет, а далі у Дністер.

Масштабна реконструкція очисних споруд тривала чотири роки і вартувала державі та місту 45,8 млн грн. 

Щоденно тут очищається 4 тисячі кубометрів стічних вод. Хоча очисні можуть розвинути більшу потужність – до 7 тисяч кубометрів за добу.

 

Очищення складається з кількох стадій: 

  • механічної (проціджування, відстоювання);
  • біологічної (аеробне окислення, нітрифікація);
  • фізико-хімічної (симультанне осадження фосфатів).

Спершу на решітках затримується велике сміття. Другий етап – пісколовки. Важкий пісок опускається на дно, звідки його згрібають. Далі – первинні відстійники. У них осідають завислі речовини, звідти вода потрапляє в аеротенки. Дві секції аеротенок використовуються як денітрифікатори, дві інші обладнані системою аерації.

Далі у радіальних відстійниках  відокремлюється активний мул від біологічно очищених стічних вод. На завершення вода очищається розчином гіпохлориту натрію та потрапляє у річку Серет.

Очисні споруди є дуже енергомісткими. Все обладнання працює на велетенській потужності, постійно перекачуються великі обсяги води. І хоч на очисних спорудах у Чорткові встановлені найсучасніші та найбільш енергоефективні мотори, за місяць вони споживають приблизно 50 тисяч кіловат-годин електроенергії. Це вартує орієнтовно 200 тисяч гривень у місяць. Ще 30-40 тисяч гривень щомісячно йде на закупівлю реагентів.

Відповідно до діючого законодавства водоканал не має права подавати воду споживачам, якщо немає очисних споруд. Тож важливість втілення цього проекту важко переоцінити. Сучасні очисні суттєво зменшили негативний вплив на екологію. Це відповідальність Чорткова перед однією з найбільших річок Європи – Дністром.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео