У Чорткові зросте ціна на воду: пояснюємо чому

864359

З 1 листопада 2019 року загальна вартість 1 м3 водопостачання з водовідведенням становитиме 29,60 грн. А з 1 березня 2020 – 35,85 грн. Звичайно, підвищення ціни на комунальні послуги викликає у населення обурення. Однак, на сторінці Чортківської міської ради опублікували матеріал, де намагаються пояснити та переконати, навівши аргументи, що ціна на воду та каналізацію у місті дешевше коштувати не може.

Отож, 1 кубометр води (1000 л) з 1 листопада вартуватиме 22,60 грн (з ПДВ), а з 1 березня 2020 року – 26,63 (з ПДВ).

Попередній тариф давно був нераціональним, оскільки в місяць з абонентів за водопостачання збирають орієнтовно 900 тис. грн, витрачають ж значно більше: електроенергія – 480 тис. грн, зарплата працівників – 495 тис. грн, ЄСВ – 106 тис. грн, ПДВ – 48 тис. грн, покупна вода – 20 тис. грн, матеріали на поточний ремонт мереж – 60 тис. грн, паливо – 20 тис. грн, земельний податок – 8,5 тис. грн, раз у квартал: екологічний податок – 29,4 тис. грн, рентна плата за користування надрами – 36,5 тис. грн, рентна плата за спецводокористування – 8 тис. грн. Загальна сума витрат – орієнтовно 1 млн 320 тис. грн в місяць.

Тариф на воду та каналізацію залежить від цілої низки факторів. У ціну закладено: заробітну плату (мінімальна зарплата з моменту останнього коригування тарифу зросла з 3200 до 4173 грн), нарахування на зарплату, електроенергію, покупну воду, матеріали, запчастини, податки, банківські послуги, амортизація, реагенти, прибуток тощо.

Також слід взяти до уваги те, що у попередньому тарифі вартість 1 кВт електроенергії становила 2,02 грн (без ПДВ) для водопостачання та 2,29 грн (без ПДВ) для водовідведення, а згідно з постановою НКРЄКП №954 від 07.06.2019 ціна 1 кВт зросла до 3,47 грн.

Що стосується водовідведення, то ціна на цю послугу теж потребувала коригування.

– Лиш вдумайтесь – ви сплачували 4 грн за транспортування 1000 літрів (!) стоків із вашої квартири у каналізаційну систему міста! Чи дорого це? Судити кожному по-своєму. Власники приватних будинків, для прикладу, які користуються септиками та час від часу викликають відповідну службу для викачки, скажуть, що така сума – смішна, адже вони платять значно більше, – йдеться на офіційному сайті міської ради.

Тому рішенням виконкому від 2 жовтня 2019 року з 1 листопада тариф зросте до 7 грн (з ПДВ), а з 1 березня 2020 року до 9,22 грн (з ПДВ).

Не піднімаючи ціну на водопостачання та водовідведення, бюджету міста щомісячно додатково потрібно виділяти кілька сотень тисяч гривень на відшкодування різниці в тарифах. Очевидно, що ці кошти розумніше використати на заміну водопровідних мереж, які подекуди ще з 1905 (!) року і які не замінювалися з того часу.

Колись, до 2016 року, воду включали погодинно, тому насоси споживали значно менше електроенергії, аніж зараз. Але така методика крім того, що завдавала жителям неабияких незручностей, ще й значно зруйнувала водопровідні мережі.

Ще однією нагальною проблемою у водоканалі, як і у інших комунальних підприємствах, є нестача кадрів. Сьогодні за кваліфікованих майстрів своєї справи треба боротись і платити значно більшу зарплатню. Бо, як показує практика, більшість з них з часом опиняються у Польщі чи Чехії. Знову ж таки, не коригуючи тариф – гідно оплачувати роботу людей неможливо.

Також варто взяти до уваги те, що вартість води у Чорткові не можна порівнювати із будь-яким іншим містом. Вона залежить і від складності системи водопостачання. Чортків – чи не єдине місто в Україні, де споживачам воду піднімають на висоту 104 метри! Звичайно, ціна була би зовсім іншою, якби ми могли подавати воду з одного водозабору, адже значно менше витрачали б коштів на електроенергію, зарплату машиністам тощо. Наразі у Чорткові воду подають із 10 водозаборів та працює 46 машиністів.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео