Віра Олександрович

У громадах на Тернопільщині реалізують проекти за гроші із Данії, Німеччини або Швеції

Юлід (1)

Школа із підготовки проєктних пропозицій на конкурс під назвою «Волонтерство в громаді» завершилася. Прикметно, що у ній брали участь активісти з громад Тернопільщини.

Що цікаво, заняття з підготовки проєктів провели для представників територіальних громад зі всієї Західної України. Сам конкурсний відбір триватиме у два етапи, повідомила Олена Кузьмич експертка з висвітлення Програми «U-LEAD з Європою». Зокрема, на теренах Західної України вже відібрали 15 проєктів із різних громад з шести областей: Волинської, Львівської, Рівненської, Закарпатської, Тернопільської та Івано-Франківської.

Програма «U-LEAD з Європою» наприкінці минулого року оголосила конкурс проєктів «Волонтерство в громаді», нагадує проєктний менеджер Західного Регіонального Хабу Програми «U-LEAD з Європою» Михайло Мороз. Відібрані проєкти впроваджуватимуть в територіальних громадах України у співпраці органів місцевого самоврядування з неприбутковими організаціями, які і стануть виконавцями ідей. 

За його словами, метою конкурсу був розвиток культури волонтерства та заохочення волонтерських ініціатив у територіальних громадах України для подолання актуальних викликів, зумовлених пандемією COVID-19. Тож другий етап продовжиться конкурсом проєктних пропозицій з усієї України. З них врешті оберуть 24 ідеї, які й матимуть підтримку. Відповідно, необхідно підготувати якісні проєктні пропозиції, для цього і організували школу.

Передовсім треба уважно читати умови конкурсу та його мету, а не намагатися переробити «під це» вже якийсь готовий проєкт, каже експерт Петро Гоцалюк.  

Також він представив учасникам логіко-структурною матрицю – інструментом планування проєкту і поспілкувався з учасниками заходу про підготовку якісних пропозиції. Згодом експерт наголосив, що представники громад мають звертати увагу на узгодженість завдань та очікуваних результатів проєкту, обґрунтованість витрат, довгостроковий вплив проєкту на громаду, гендерні питання і навіть співвіднесення часу та дій впродовж реалізації того чи іншого проєкту.

Особливу увагу слід приділили забезпеченню фінансової, інституційної та екологічної сталості результатів проєкту, зауважує він. 

Додамо, під час цього конкурсу ініціювати та подавати проєкти могли сільські, селищні і міські ради громад із населенням до 50 000 осіб у співпраці з неприбутковими організаціями (громадськими об’єднаннями, благодійними організаціями, комунальними закладами/установами).

Довідка. Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію і регіональну політику в Україні. Вона реалізується за участі ряду донорів і спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Словенією та Швецією.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео