У громаді на Тернопільщині діє виставка давніх костюмів краю

За бажанням можна приміряти одяг і зробити світлину на пам’ять. Проєкт «Костюм Козівського краю» діятиме до кінця травня

Жителям і гостям Козівщини випала нагода познайомитися з унікальним багатством – вишиваним чоловічим і жіночим одягом цієї місцевості. Вже більш як місяць у Центрі культури і дозвілля Козівської селищної ради діє проєкт «Костюм Козівського краю». Окрім вишитих сорочок, плахт, рушників і скатертин, тут представлені й старовинні речі побутового вжитку. Про це пише «Сільський господар плюс».

Ініціатором цього мистецького проєкту стала директорка Центру культури і дозвілля, українська співачка, заслужена працівниця культури України Світлана Андрушків. Родом вона з Волині. З дитинства захоплюється вишивкою. У власній колекції пані Світлани – десятки вишитих власноруч сорочок і костюмів, а також столітній вишиваний одяг, який носили жінки у її родині.

Мене дуже зацікавило народне мистецтво Козівського краю, воно надзвичайно багате і своєрідне. Це видно i в деталях одягу, i в тканні, i вишиванці, – розповідає Світлана Борисівна. – Я хотіла, щоб цю красу побачило якнайбільше людей. Так мій задум перетворився у творчий проєкт, який охоче підтримали працівники нашого закладу.

Більшість експонатів виставки датована початком ХІХ століття. Крім вишиванок Козівського краю, на виставці репрезентують і лемківське вишите вбрання. Частина представлених виробів належить фонду краєзнавчої кімнати «Бабусина скриня», яка вже багато років діє у Центрі культури і дозвілля. Це переважно рушники, скатертини, серветки, сорочки, сукні та костюми. Під час підготовки виставки організатори почали доповнювати її іншими компонентами народного строю. Працівниці центру заглянули у скрині своїх бабусь і витягнули звідти домоткане полотно, з якого їхня колега-режисерка Світлана Шигінська пошила пояси та підспідниці.

Усе це колоритне народне багатство представлене у фоє Центру культури і дозвілля Козівської селищної ради. Крім того, працівники закладу демонструють одяг на імпровізованому подіумі. Їхні яскраві світлини можна побачити на сторінці центру у фейсбуці. Авторкою фотографій є хореографиня Лілія Ноготкова.

Відвідувачі унікальної виставки мають змогу також доторкнутися до цих вишитих скарбів. За бажанням можна приміряти одяг і зробити світлину на пам’ять. Проєкт «Костюм Козівського краю» діятиме до кінця травня.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Світлини Лілії НОГОТКОВОЇ

Вибір читачів за тиждень

Відео