Ростислав Фук

У лісах Тернопільщини побільшало браконьєрів: що загрожує порушникам

Лісівники нагадують, що в умовах воєнного стану полювання заборонене

полювання

Лісівники філій Подільського лісового офісу почали частіше виявляти браконьєрів у лісах Буковини, Хмельниччини та Тернопільщини. Про це повідомили на фейсбук-сторінці офісу.

За перші пів року 2024-го працівники філій Подільського лісового офісу провели майже 600 рейдів. Під час патрулювань було виявлено 20 людей, які порушили правила полювання. Це учетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема на Хмельниччині спіймали 10 браконьєрів, на Буковині виявили сім порушників, ще троє було на Тернопільщині.

Окрім того, лісівники продовжують натрапляти і на браконьєрські петлі, які використовують для вилову звірини. Це жорстокий метод, який завдає значної шкоди дикій природі. Тварини, що потрапляють у петлі, часто зазнають великих страждань і можуть загинути болісною смертю. Найбільше таких пасток було виявлено на Тернопільщині у межах філії «Кременецьке лісове господарство», – йдеться  в повідомленні.

Що загрожує порушникам

  • Адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 85 КУпАП (порушення правил полювання без наслідків) передбачений штраф. Розмір стягнення залежить від конкретного порушення і коливається від 102 грн до 2040 грн (для громадян) та від 119 грн до 2550 грн (для посадових осіб).
  • Кримінальна відповідальність загрожує порушникам, які заподіяли істотної шкоди тваринному світу, а також особам, які полюють у заповідниках чи на звірів, занесених до Червоної книги України. У такому випадку винуватцям загрожує до 3 років обмеження волі.

Лісівники нагадують, що в умовах воєнного стану полювання заборонене. Якщо ви помітили порушення чи підозрілу діяльність у лісі, негайно повідомте про це лісову охорону або поліцію.

Читайте також: На Тернопільщині браконьєри сітками наловили риби на майже 700 тисяч гривень

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео